Winterse tendens in de nieuwe week


Het merkwaardige midjanuariwintertje hield het met enige verlenging vol tot in het voorbije weekend. Afgelopen maandag verdween zo'n beetje de laatste sneeuw op de velden in het oosten van Nederland. Die sneeuw lag er in deze contreien maar liefst zeventien dagen aaneengesloten. Dat zie je niet vaak.
Niets doet aan winterweer denken dezer dagen met maxima die tot in de dubbele cijfers geraakten. Zachte zuidelijke luchtaanvoer is nog even het parool. Vrijdag kan 't zowaar ook weer een graad of 12 worden op de Eilanden. Vijftien jaar geleden (huwelijk van de Koning op 2 februari) werd het zelfs bijna 18 graden in Limburg en op de Eilanden ruim 15.

Helaas gaat zo'n zachte luchtstroom vaak gepaard met wisselvalligheid in dit land en zo ook nu weer. Later op woensdag en richting donderdag passeerde er al een regenstoring met een paar millimeter water. Vooral in de loop van zaterdag zal het tot regen van betekenis komen. Zondag lijkt weer droger te zijn.
Uiteraard waait het de gehele periode uit een zuidelijke richting en vooral rond zaterdag waait 't wat harder. De zon die de vorige tien dagen veelvuldig scheen in de droge vrieslucht, laat het nu goeddeels afweten. De vrijdag lijkt dan nog de relatief minst sombere dag te worden met enkele uren zon op het pleit.

De wintertijd tikt door en in theorie hebben we nog een maand om het nog een keer echt winter te laten zijn. We kunnen alvast een beetje gaan rekenen. Tot pakweg 8 februari lijkt er geen serieus winterweer in te zitten voor de Lage Landen, dus stel dat het direct daarna gaat winteren zou dat maximaal drie weken kunnen zijn voordat het begin maart is. Maart kan trouwens ook nog veel kou opleveren zoals in 2013.
Toch zijn er weer aanwijzingen dat Koning Winter gaat proberen zich uit te breiden naar de Lage Landen.
Vanaf medio komende week gaat de sprokkelmaand waarschijnlijk nog wel wat (vries)kou opleveren. Na pakweg 7 februari neigt de Atlantische kant rustiger te worden, terwijl een hogedrukgebied boven het noordoosten - en later oosten van Europa zich iets kan uitbreiden in westelijke richting. Het gevolg is dat wat koudere vastelandslucht ons makkelijker kan bereiken. Als de druksystemen alsnog 'goed' vallen kan het zelfs echt koud worden en kunnen we zelfs weer voorzichtig aan schaatsen denken.