Pieter Krijger uit Ouddorp, zelfs op de Weissensee in Oostenrijk  met het Eilanden Nieuws.
Pieter Krijger uit Ouddorp, zelfs op de Weissensee in Oostenrijk met het Eilanden Nieuws. Foto: Adri van der Laan

Alternatieve Elfstedentocht op Weissensee in Oostenrijk

GOEREE-OVERFLAKKEE – Samen uit, samen thuis. Zo vertrokken een week geleden Pieter Krijger, Theo van Splunter en Jaap Tanis uit Ouddorp, Johan Moerkerk uit Goedereede en André Gouw uit Middelharnis samen met vrouwelijke support van Katie, Jeanet en Jeanette met het vliegtuig via Salzburg naar de Weissensee in Oostenrijk. Daar wachtte de mannen de tweede alternatieve Elfstedentocht, een schaatsgebeuren over 200 kilometer op een van de dichtgevroren Oostenrijkse bergmeren.

Door Jaap Ruizeveld

Bijna 900 Nederlanders en tientallen deelnemers uit andere landen hadden zich voor deze tocht aangemeld. Een individuele krachtmeting. Soms in groepsverband, Twaalf ronden van 16,67 kilometer. Bij alle genoemde wedstrijden ook een aantal sportfanaten van Goeree- Overflakkee. Een relaas van Pieter Krijger die in de eindklassering van de tweede tocht een voortreffelijke gedeelde 23e plaats bereikte.

Support

Ik zocht Pieter Krijger (47) op in zijn woning / bedrijfsvestiging aan de Hermansweg 13 in Ouddorp. Hij is zelfstandig tegelzetter-metselaar. Tijdens het gesprek schuift echtgenote Katie aan om ook het verhaal over de tweede alternatieve Elfstedentocht van vorige week vrijdag te delen. Zij was (samen met haar collega's) niet alleen supporter maar ook belangrijk tijdens het schaatsevenement. Bij het passeren van de finishlijn, ronde na ronde reikte Katie aan Pieter een bidon (drinkbeker) aan. Want, uiteraard na een gerichte voorbereiding, is drinken en goed eten erg belangrijk wil je de gigantische afstand tot een goed eind kunnen brengen. Twee ronden moest Pieter zelf "fourageren" omdat Katie in die fase toen van een heerlijke lunch genoot.

Tour Club

Pieter blijkt, naast zijn drukke werkzaamheden voor het eigen bedrijf, een enthousiast sporter. Als lid van de Tour Club Ouddorp trapt hij op de racefiets jaarlijks wel 8000 kilometer weg. Daarnaast gaat hij met zijn makkers naar Breda om ook daar op de kunstijsbaan de conditie op peil te houden. Meer dan 100 rondjes daar ziet men geen problemen in. Krijger nam al twee keer eerder deel aan een alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Was er dit keer, zeker in het begin, weinig wind en scheen de zon onder een strak blauwe hemel. Twee jaar geleden was het anders. Toen waren de omstandigheden bar slecht. Met veel sneeuw.

Met stress uit bed

De eilanders logeerden in het zelfde hotel, dichtbij de uitgezette wedstrijdbaan. In de groep was afgesproken dat een ieder zelfstandig zou kunnen rijden of kon kiezen om als groep zoveel mogelijk bij elkaar in de buurt te blijven. Omdat men een extra dag voorafgaand aan de wedstrijd had ingeboekt, kon op een relaxte manier naar de start worden toegeleefd. Vrijdagmorgen was het zover. Met enige stress om half 5 in de ochtend uit bed. Een uurtje later aan het (stevige) ontbijt. Ik kan lekker eten zegt Pieter lachend. Dat heb ik ook nodig. Om half 7 stond ik al bij de startlijn. Een half uurtje- bij een temperatuur van min 16 graden, kou kleumen. " Ik koos hier bewust voor want ik wilde vooraan staan. Voordeel is dan dat je gelijk snel kan wegrijden en de grote meute achter je kan laten. Je komt dan eerder in je ritme en dat is belangrijk. Ik had voor mij zelf in gedachten gesteld om over elke ronde 40 minuten te doen. Elke keer als je de finish passeert en op de klok kijkt, weet je of je op die tijd inlevert of juist wint. Mijn insteek was om onder de 8 uur te finishen".

Tempo bepalen

De eerste ronde ging heel snel. Onder de 35 minuten. Dat was tijdwinst op mijn schema, maar ik voelde dat ik dat tempo in de kopgroep niet de hele race kon vasthouden. Daarom liet ik me vanaf de tweede ronde terugzakken in een groepje dat een tempo reed dat prima paste. Met drie mannen deden we kopwerk. Anderen haakten aan maar wilden niet overnemen. Dus ging ons trio samen verder. In het ijs zaten enkele flinke scheuren en dan is het onvermijdelijk dat je één of twee keer valt. Maar met elkaar zet je vervolgens weer het tempo er in. Voor de meegereisde supporters, familie en vrienden is het ook een waar sfeervol spektakel. Via Whats App-filmpjes wordt ook het thuisfront direct bij het evenement betrokken. (uw verslaggever kan het weten want ook zoon Martien en schoondochter Angela Ruizeveld – uit IJsselstein - schaatsten succesvol dezelfde wedstrijd en deelden in filmpjes de beelden).

Tijdwinst

Pieter Krijger ging ondertussen op wilskracht en dankzij een goede techniek voortvarend te werk. Ronde na ronde scoorde hij tijdwinst op zijn schema en uiteindelijk gleed hij na 7 uur 28 minuten en 33 seconden over de eindstreep. Een gedeelde 23 / 24e plaats. Winnaar werd Robert van der Meulen uit Kampen in 6.31.01."Elk jaar boek ik nog flinke progressie", zegt Krijger. Van 9.45 uur naar 8.20 uur en nu dus onder die 8 uur-grens. Eigenlijk had ik nog wel sneller gekund denk ik. Weet je dat ik onder mijn trui ook het Eilanden Nieuws had gestopt. De krant was een goede buffer tegen de kou. Katie had de krant van huis meegenomen. Op het laatst heb je dat niet meer nodig maar ik heb het blad maar laten zitten". Mijn reisgenoten en makkers waren een uurtje na mij ook allen al binnen. Ik ontmoette hen weer bij het hotel. We hebben een gezellige avond beleefd en kijken terug op een sfeervol en fantastisch sportgebeuren. Daar doe je het toch voor". Volgend jaar weer?. "Zou zo maar kunnen", zegt Pieter.

De eilandgroep met Theo van Splunter, Jaap Tanis, Pieter Krijger, Johan Moerkerk en André Gouw trots met hun kruisje.