Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Verloren en gevonden

'Verloren en gevonden', zeven preken over de verloren zoon, door Samuël Rutherford. Een uitgave van Den Hertog onder ISBN nummer 9. 789.033.127.977; Prijs 15,90. De vertaling is van dhr. N.A. Eikelenboom.

In zeven preken behandelt Rutherford de stof uit Lukas 15. Daarin staat de ontferming van de vader over zijn terugkerende jongste zoon centraal. Het is heel duidelijk dat Rutherford laat uitkomen dat het over Christus gaat, Die de boetvaardige zondaar ontvangt en vergeving schenkt. We treffen in dit boek geen uitvoerige en gedetailleerde uitleg aan. Ook gaat de schrijver niet over tot vergeestelijken, maar telkens verwijst hij naar de Schrift zelf. Daar ligt mede de kracht van deze bewogen preken in.

In het Ten geleide schrijft Eikelenboom over de laatste preek, die als opschrift draagt: de verloren zoon: Daar gaat het over de bewogenheid van de vader met de toornige en weerbarstige oudste zoon, die het huis waar het feestmaal wordt gehouden, niet wil binnengaan. Christus' mededogen gaat ook uit naar degenen die zich afwijzend opstellen, door hen liefdevol te nodigen binnen te gaan. Hier is iets te bespeuren van het woord in Lukas 14 vers 23: … dwing hen in te komen, opdat mijn huis vol worde.

Rutherford heeft deze preken vermoedelijk gehouden rond het jaar 1640. Iemand heeft in een kort schrift de diensten genoteerd. Lang bleven de preken in een handschrift bewaard. In 1885 zijn pas in Londen gedrukt. Na deze uitgave verscheen in 1999 een nieuwe druk, die aan deze vertaling ten grondslag ligt.

De vertaler eindigt zijn Ten geleide met de wens en bede, dat de Heere het werk van Zijn getrouwe dienstknecht Samuël Rutherford tot een rijke zegen. Daar sluit ik me volledig bij aan. De titels van de 7 preken zijn als volgt: 1. De verloren zoon; 2. De verloren zoon wil zijn vader verlaten; 3. Waarom de verloren zoon terugkeerde, en zijn smeekbede; 4. Het welkom door de vader; 5. Het nadrukkelijke welkom door de vader; 6. Hij was verloren en is gevonden; 7. De verloren zoon.

Een kort citaat:

Dit één punt in het Evangelie, en wel een belangrijk punt ervan, dat Christus in het Evangelie zondaars nodigt om te komen. Hij ontvangt berouwvolle zondaars, al zijn ze nog tot slecht in eigen ogen en in ogen van anderen. De bekering is dan ook een werk van het Evangelie, en geen werk van de Wet. De bekering is geheel en al bovennatuurlijk en komt helemaal niet voort uit de natuur. Het is de moeite waard om deze overbekende geschiedenis ter hand te nemen van de Engelse predikant Samuël Rutherford. Verhelderend en verfrissend. Een mooi uitgevoerd boek met op de voorkant een detail van het schilderij van Rembrandt (1668). Neem en lees.


Beterschap

'Beterschap' van ds. P. van Ruitenburg, uitgegeven bij den Hertog. ISBN nummer 9.789.033.128.028. Prijs € 10,50.

In het Woord vooraf schrijft dominee Van Ruitenburg het volgende: iedereen kan ziek worden, daarom is het goed om op voorbereid te zijn. Voor wie zijn deze meditaties bedoeld? Voor (chronisch) zieken en voor gezonde mensen die op ernstige ziekten voorbereid willen zijn. De schrijver nodigt de lezers uit om zich voor te stellen wat het is om chemokuren te krijgen, een zware operatie te moeten ondergaan, met een hartinfarct op de intensive care te liggen. Hoe ervaren we dit? De een in paniek, de ander gelaten, weer anderen moedig en sommigen met de wil van God verenigd konden zijn.

Naast gezonder leven, meer slaap, meer beweging, een dieet, vitaminen slikken, een goede zaak, maar besteed ook tijd aan gebed, aan het lezen van de Bijbel en van goede boeken. Ook het overdenken van het gehoorde of van dat wat je hebt gelezen. Nu kun je zo ziek zijn, dat je bijna geen energie hebt om dit te volbrengen, toch is het belangrijk genoeg. Al is beterschap een zegen, er is meer. En als we lichamelijke tegenslagen krijgen, laten we er onze winst mee doen.

Op de cover van deze handzame uitgave (15 bij 15) las ik het volgende:

Ziekten veranderen vaak onze kijk op het leven. Ernstige ziekten, langdurige, chronische ziekten, maar ook relatief minder ernstige kwalen kunnen aan je levensboom schudden. Dingen die we (te) belangrijk vonden, schuiven naar de achtergrond. 'Waar hebben we ons druk om gemaakt?' vragen we ons af. Daarentegen hebben we meer tijd voor familie en vrienden, voor gebed ook. Ziekten kunnen zelfs tot bekering leiden of dichter naar Christus trekken. In ieder geval worden we niet voor niets ziek. Wat een zegen als lichamelijke ziekte mag leiden tot geestelijk gezondheid.

In de korte stukjes, afgesloten met een of meerdere Bijbelteksten, probeert de schrijver ons mee te nemen en te laten voelen wat door de zieke ervaren wordt. Enkele thema's die hij in het kort bespreekt: De Heere regeert, bidden als het hopeloos is, Krankheden op Zich genomen, het best komt nog, leven bij de dag, tot ons nut, van jongs af ziek, niet te blij met beterschap, een schat in de hemel, zien op Jezus, gewen u aan Hem, de Heere gaat door, alles verkopen, belijden en laten.

Het is goed dat we kennis nemen van de inhoud van dit boekje, want wie komt er niet in aanraking met ziekte en zij die het ondergaan? Mogelijk kunnen we vanuit dit boekje ook beter de ander tegemoet gaan en enigszins inleven, al blijft dat moeilijk voor wie het niet aan den lijve ondervindt. Toch is het een Bijbelse opdracht: 'Draagt elkanders lasten en vervult alzo de Wet van Christus. Dit boekje leent zich ook om aan anderen aan te reiken.


Woorden van hoop

'Woorden van hoop' uit de Psalmen, door H.J. de Jongste – Huisman en M. Quist, onder ISBN nummer 8.79.033.127. 939 en uitgegeven bij den Hertog. Het boekje, dat keurig is verzorgd kost € 12,50.

In het bijzonder is dit boekje geschreven voor mensen met een beperking in hun denkvermogen en betrokken familieleden en werkers in de gezondheidszorg. Op de linker pagina een mooie, toepasselijke foto en rechts een berijmde psalm met een korte uitleg. Het psalmvers is uitgeschreven weergegeven, met daaronder de uitleg. De foto onderstreept de uitleg. Juist de plaat of foto kan herinneringen oproepen en leiden tot een gesprek.

Vaak kan de doelgroep zelf niet meer lezen, daarom is dit boekje uitstekend geschikt om voor te lezen. Eventueel kan de besproken psalm gezongen worden. Het is ook mogelijk om naar aanleiding van het besproken vers een vraag te stellen.

Mevrouw H.J. de Jongste en mevrouw M. Quist, zijn op verschillende manieren betrokken (geweest) op mensen met verstandelijk verminderde vermogens.

Ik kan ieder die op welke wijze met de doelgroep te maken heeft, hetzij in familieverband of in de werkkring, van harte dit mooie boekje aanbevelen. Ook als geschenk zal het zijn weg wel vinden.

Een voorbeeld:

Opent uwen mond, Psalm 81 vers 12 (geheel uitgeschreven); op de linke pagina een geweldige waterval met daaronder de regenboog als teken van Gods trouw.

Uitleg

Opent uwen mond. Dat zegt de Heere in de Bijbel. In de Bijbel staat: 'Doe uw mond wijd open en Ik zal hem vervullen'. Zeg de Heere maar wat u mist. Hij wil het u geven. Mild en overvloedig. Dit psalmvers hebt u misschien vroeger als eerste geleerd. Uw moeder of vader zong het voor. Vader of moeder zei: Opent uwen mond. En toen zei u het ook: Opent uwen mond. De Heere belooft een zegen in deze psalm. Hij zegt: Al wat u ontbreekt, schenk Ik… In God is genoeg om u te zegenen. Hij heeft alles. Alles wat u niet hebt. God zegt: Op Mijn trouwverbond. Uit dat trouwverbond komt Zijn zegen. Daarom alleen kan het. Heere, zegen ook mij.

Afbeelding
Afbeelding