Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Openbare Lagere School te Langstraat telt 9 leerlingen totaal

De leerlingen van de Openbare lagere school in de Langstraat - een gehuchtje met zo'n kleine tweehonderd zielen dat dicht tegen Achthuizen ligt 'aangeplakt - zijn op de vingers van twee handen te tellen: zonder absenties zijn er 9 in totaal…! Samen bezetten ze niet meer dan twintig vierkante meter van één van de drie lokalen in het schoolgebouwtje dat in 1888 onder aan de dijk is neergezet.
Steevast staat "meester" A.C.J. Kniese voor de enig aanwezige "klas", geformeerd uit de leerlingen van alle zes leerjaren. Dhr. Kniese is derhalve onderwijzer van zowel de 1e, 2e, 3e, 4e, 5e en 6e klas, die dikwijls uit niet meer dan één leerling bestaat. Zo gaat dat al acht jaar lang, zelfs met goede resultaten maar het lijkt de langste tijd te hebben geduurd. Het is te voorzien dat het leerlingental met ingang van volgend leerjaar tot 7 zal zakken terwijl 8 het absolute minimum voor handhaving van de school is.

In de Langstraat echter wil men de school niet kwijt, zoals dat o.m. op de contactavonden met het gemeentebestuur te kennen wordt gegeven. Er wonen nogal wat Ned. Hervormden in de Langstraat die hun kinderen de Openbare school laten bezoek. De Rooms Katholieke inwoners sturen hun kinderen naar de R.K. lagere school in Achthuizen en zo beschikken beide partijen over een eigen onderwijsmogelijkheid. Wanneer de school in de Langstraat zal moeten sluiten dan zullen de kindertjes van Hervormden huize op Oude Tonge of Ooltgensplaat aangewezen zijn en dat schept nogal wat problemen, maar het lijkt nauwelijks te keren.

Dit is een deel van het artikel dat eerder in Eilanden-Nieuws van 28 januari 1972 stond.