Met raad en daad

Koninklijke woorden

Het is algemeen bekend dat de Troonrede jaarlijks door adviseurs en of ambtenaren geschreven wordt, maar hoe staat het met de Kersttoespraak? Is die wèl van de koning zelf, en dus echt iets persoonlijks?

Antwoord: De troonrede wordt volgens een aantal programmapunten door het Kabinet opgesteld en elke minister moet dan nog controleren of de plannen die hij inbrengt voor zijn departement op de juiste wijze door zijn hoofdambtenaren onder woorden zijn gebracht. Uiteindelijk worden de afzonderlijke hoofdstukken van elk ministerie tezamen nog eens taalkundig bijgeschaafd door enkele taalkundigen. Maar de toespraken die de koning houdt ter gelegenheid van Kerstmis en bijvoorbeeld bij bezoeken aan of van andere staatshoofden, schrijft hij in de regel zelf. Dat deden de koninginnen Beatrix en Juliana ook reeds.

Nieuwe buren

Als je nieuwe buren krijgt, is er dan een regel voor wie als eerste gaat kennis maken en evt. de anderen op de koffie vraagt?

Antwoord: Dat verschilt sterk naar woonplaats en ook al naar leeftijd. Wie naar een andere woonplaats verhuist, doet er verstandig aan even ter plaatse te informeren hoe de mensen daar het gewend zijn. Vaak gaan de nieuwelingen zich even aan de naaste buren voorstellen, en dan horen ze daar wel of ze dan, of op een bepaalde tijd, welkom zijn voor een nadere kennismaking. Maar er zijn ook gemeenten waar nieuwe bewoners de buurt moeten laten weten dat ze op een bepaalde dag en tijd alle buren kunnen ontvangen, zodat die ook gelijk kunnen zien hoe de nieuwkomers het huis hebben ingericht… Over de koffiepraatjes wordt later wel overlegd.

Mosstraatje

Kunt u mij vertellen, hoe ik de mosaanslag op de straatstenen in mijn tuin kan verwijderen? De stenen zijn gebakken 'walen' en de tuin ligt op het zuiden.

Antwoord: Voor het reinigen van allerlei soorten tegels en stenen van de paden en het terras in een tuin zijn in een tuincentrum en diverse winkels voor tuinbenodigdheden prima milieuvriendelijke middeltjes te koop die even goed of beter resultaat geven als het vroeger hiervoor gebruikte verdunde bleekwater. Ook een aantal drogisten verkoopt die zgn. mosdoders. Maar het geheim is, dat u eerst een week met droog weer afwacht. Als het mos of de algen minstens vijf dagen geen druppel regen hebben gehad (en ook de tuin langs het pad niet gesproeid is!), heeft het groen door de droogte geen houvast meer en komt het los op die stenen te liggen. Zonodig haalt u er na een droge periode eerst een staalborstel overheen.

Grootgrondbezit

Wie, welk bedrijf, of welke instantie in Nederland is de grootste grootgrondbezitter?

Antwoord: Dat is het Staatsbosbeheer. Het adres van het hoofdkantoor is: Princenhofpark 1, Postbus 1300, 3970 BH Driebergen, telefoon 030 - 6326111