Grote belangstelling tijdens de themabijeenkomst van de Hervormde Vrouwenbond.
Grote belangstelling tijdens de themabijeenkomst van de Hervormde Vrouwenbond. Foto: Hans Villerius

Gods leiding in ons leven. Toeval bestaat niet!

SOMMELSDIJK – Zoals ieder jaar organiseert de Hervormde Vrouwenbond ook dit voorjaar een aantal themabijeenkomsten. Het thema voor de bijeenkomsten dit jaar is 'Toeval bestaat niet! Gods leiding en onze verantwoordelijkheid'. Verdeeld over diverse regio's in het land komen veel vrouwen uit de Hervormde gemeenten (PKN) bijeen om met elkaar over dit onderwerp na te denken. Ook in 't Prieel van Recreatiecentrum De Staver was er zo'n samenzijn, afgelopen dinsdag 31 januari.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Rond de 250 vrouwen, afkomstig van Hervormde vrouwenverenigingen uit de regio zuidwest Nederland, waren hier te gast. 's Morgens luisterden ze naar een lezing door ds. A.L. van Zwet uit Putten, over 'Gods leiding in ons leven'. 's Middags belichtte Marijke de Wit-Bakker uit Urk, voormalig manager van Het Scharlaken Koord, het thema door stapje voor stapje een Bijbelse geschiedenis door te nemen waarin Gods voorzienige leiding bijzonder blijkt. Tussen de lezingen door waren er interactieve programmaonderdelen, waarbij persoonlijke gedachten en ervaringen gedeeld konden worden.

Vaderlijke zorg

In het begin van zijn lezing benadrukte ds. Van Zwet dat geloven in 'Gods leiding in ons leven' meer een belijdenis is dan een thema. "Ten diepste kunnen we hierover alleen maar spreken vanuit een kinderlijk geloof", zo gaf hij aan. En om dit te illustreren las hij artikel 13 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis voor, waarin wordt uitgesproken 'dat ons niets toevallig kan overkomen, maar dat alles ons alleen door de besturing van onze goedertieren hemelse Vader overkomt, Die voor ons waakt met een Vaderlijke zorg en Die alle schepselen zo onder Zijn heerschappij houdt dat niet één haar van ons hoofd vallen kan zonder de wil van onze hemelse Vader'. "Wij hebben geen God Die op afstand staat", zo vervolgde de predikant, "maar in Zijn leiding in ons leven gaat het over Gods Vaderschap, Gods Vaderhart en over Gods Vaderhand. Vanuit Gods Vaderhart mogen wij kijken naar wat Zijn Vaderhand in ons leven toeschikt. En als er dingen in ons leven zijn die we niet kunnen begrijpen of die ons zwaar vallen, mogen we van die hand weer terugkijken in Gods Vaderhart. Want ook al leidt Gods hand ons door onbegrijpelijke wegen, Zijn Vaderhart verandert niet. Dat God onze Vader wil zijn heeft Hij al beloofd, verklaard en verzegeld bij de Heilige Doop. Maar willen wij ook Zijn kind zijn? Hem betrouwen, liefhebben en gehoorzamen met heel ons hart, met heel onze ziel en met al onze krachten? In onze tijd van maakbaarheid kunnen wij God zo makkelijk helemaal aan 't eind van alles zetten in ons leven. En zien we Zijn vaderlijke zorg eerder als sluitpost dan als bron."

Drie aspecten

Ds. Van Zwet onderscheidde Gods leiding in drie aspecten. Allereerst de gouden draad van Gods heilswil, Zijn verlossingsplan om de in de zonde gevallen wereld te verlossen door Zijn Zoon.
In de tweede plaats: hoe God wil dat wij voor Hem leven "Daarin zijn dingen van de eerste orde, waarover in Gods Woord geen onduidelijkheid bestaat. Maar ook zijn er dingen van de tweede orde, die niet altijd even duidelijk zijn maar waarin je iets van de Christelijke vrijheid mag beleven en waarbij mensen weleens verschillende keuzes maken. Daarin hebben we zeker het licht van de Heilige Geest nodig om te weten wat de welbehaaglijke wil van God is", zo lichtte de predikant toe.
En in de derde plaats is er Gods wil en plan in ons persoonlijk leven. "Voorop staat ook hier dat God wíl dat wij zalig worden. Maar met ons persoonlijk leven heeft God ook een bedoeling", gaf ds. Van Zwet aan. Aan de hand van het boekje 'Door Gods hand' van ds. P.J. van Kampen illustreerde hij langs welke manieren God onder andere leiding kan geven in ons leven, waarin we kunnen herkennen dat 't God is Die ons leidt. "En wat is het van belang dat we het eens mogen zijn met Gods weg en leiding in ons leven. Dat is een leerschool die doorgaat tot ons levenseinde toe. En het grootste is als we onder Zijn leiding Zijn beeld meer en meer gelijkvormig gaan worden, dat we op Christus gaan lijken Die bad 'Uw wil geschiede'. Dat we het diepe geheim leren kennen en dé zin van het leven leren ontdekken: te leven uit Christus, Zíjn wil te doen, Hém groot te maken en te leven tot Zijn eer."

Voorzienige leiding

In de lezing van Marijke de Wit, tijdens het middagdeel van de bijeenkomst, kwam Gods leiding in het leven van Eliëzer in het bijzonder naar voren toen Eliëzer voor God het gebed had neergelegd of God hem door de leiding van Zijn voorzienigheid duidelijk wilde maken welke vrouw het zou zijn die God voor Izak bestemd had, opdat het doel van Eliëzers reis voorspoedig zou zijn. Aartsvader Abraham had zijn knecht Eliëzer geboden voor Abrahams zoon Izak een vrouw te zoeken uit het geboorteland en uit de familie van Abraham, in het land Haran.
"Maar hoe weet Eliëzer nu, als hij in Haran gekomen is, welk meisje voor Izak zal zijn?", zo vroeg De Wit haar hoorders. "Eliëzer gaat bidden tot de HEERE: 'Wilt u mij het meisje wijzen dat de vrouw voor Izak zal zijn. Zou 't zó mogen zijn dat het meisje dat ik om water vraag, mij niet alleen te drinken geeft, maar ook aanbiedt de kamelen water te geven waarmee ik op reis ben?'. Als Eliëzer zo één van de meisjes die water komen putten aanspreekt, gebeurt 't precies zoals hij aan de HEERE gevraagd had. Eliëzer zou dan kunnen zeggen: dit is ze. Opmerkelijk genoeg zien we Eliëzer dan toch níet overhaast handelen. Maar, staat er, hij sloeg het meisje zwijgend gade om te weten te komen of de HEERE zijn weg voorspoedig gemaakt had, of niet. Eliëzer krijgt daar bevestiging van, als hij van het meisje verneemt dat ze óók nog uit Abrahams familie is. Dan herkent en erkent Eliëzer volmondig dat 't daadwerkelijk de HEERE was Die door Zijn voorzienige leiding hem dit meisje, Rebekka, als vrouw voor Izak aanwees."
"Van deze geschiedenis kunnen wij leren. Wij moeten ook bidden als we 't niet weten. De beste weg is dan tot de HEERE te gaan, tot Jaweh, de Getrouwe, de Ik zal zijn Die Ik zijn zal. En als wij dan denken dat de HEERE de weg wijst, is het goed toch eerst een bepaalde periode te nemen om stil te zijn, te bidden, te mediteren en te luisteren naar God: is dít wat Hij bedoelt? In die weg geeft Hij dan ook de bevestiging."

Forum

Aan de hand van verscheidene vragen werd afsluitend ook in forumverband nog over het thema nagedacht en doorgesproken. Zowel ds. Van Zwet als Marijke de Wit gingen op de gestelde vragen in. Onder andere op de verhouding tussen het te weten komen van Gods wil in specifieke situaties in ons leven. "Onder de oudtestamentische bedeling, zoals Eliëzer, moest men het veel meer van tekenen hebben dan onder de nieuwtestamentische bedeling. Het nieuwtestamentische sluit het oudtestamentische echter niet uit, maar verrijkt het veeleer. De vorm en de weg waarin de HEERE Zijn wil en weg bekendmaakt – hetzij door de leiding van Zijn voorzienigheid, hetzij door Woord en Geest – is van ondergeschikt belang. Voorop staat of we oprecht naar de HEERE willen luisteren en we in vertrouwen en afhankelijkheid van Hem ons willen láten leiden en Hem volgen."

Ds. A.L. van Zwet
Marijke de Wit-Bakker.