Afbeelding
Foto:

Stem van het volk

De bewoners van Goeree-Overflakkee laten flink van zich horen de laatste tijd. Niet alleen als het gaat over kustbebouwing, maar ook over de windmolens tussen Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge, de veiligheid van de N59 en de komst van Brouwerseiland. De 'gewone man en vrouw' spreekt in bij de gemeenteraad, begint een actie op Facebook en gaat langs de deuren om handtekeningen in te zamelen.

De acties bewijzen regelmatig dat het loont om te protesteren. Er is door de minister vorig jaar een bouwstop aangekondigd voor de Nederlandse stranden die nog onbebouwd zijn. Een actie waarvan het succes waarschijnlijk wel voor een groot deel te danken is aan de inzet van invloedrijke clubs, zoals Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds.

Wat betreft de extra windmolens van windpark Battenoert worstelt het college en de gemeenteraad met de verplichting van de provincie om een vastgestelde hoeveelheid energie op te wekken met windmolens. Want wat doe je als na het plannen maken overduidelijk blijkt dat de dorpelingen geen zin hebben in meer windmolens bij hun dorp? De tijd zal leren wat het zwaarste weegt voor de volksvertegenwoordigers.

Ondanks dat Brouwerseiland officieel een Zeeuwse aangelegenheid is maakt het project ook op ons eiland de tongen los. Is er wel of juist geen behoefte aan luxe vakantiehuizen en mag je vakantiehuizen bouwen op de plek waar nu natuur en recreatie hand-in-hand gaan? Dat zijn de vragen waar om draait in de verhitte discussie.

Er wordt weleens gesomberd dat de dames en heren politici toch gewoon hun eigen gang gaan en niet luisteren naar 'Jan met de pet'. Dat lijkt mij niet correct, er wordt anno nu zo luidkeels geroepen dat zelfs iemand die zich opsluit in een ivoren toren de stem van het volk niet langer kan negeren. Simon Carmiggelt zei het treffend: "Twee hoeraatjes voor de democratie."