Linksonder: FOGO- en VBGO-bestuurslid Steef Visser aan het woord. Foto's: Hans Villerius
Linksonder: FOGO- en VBGO-bestuurslid Steef Visser aan het woord. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

"Wat kúnnen we, wat hébben we, wat wíllen we?"

STELLENDAM – In het nieuwe bijgebouw van restaurant Zoet of Zout te Stellendam hield de Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee (VBGO) afgelopen vrijdagmiddag haar jaarlijkse Winterborrel. Evenals vorig jaar organiseerde ze deze netwerkbijeenkomst gezamenlijk met de ondernemersverenigingen OVG en VEERO en met de VVV, alle vier aangesloten bij de Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee (FOGO).

Door Hans Villerius

De Winterborrel was een van de eerste evenementen die in het nieuwe bijgebouw van Zoet of Zout plaatsvond. Tijdens de bijeenkomst was er voor de eilandelijke ondernemers vanzelf volop gelegenheid elkaar te ontmoeten, bij te praten en mogelijk zelfs tot zakendoen te komen, dit alles onder het genot van een hapje en een drankje. Maar ook vertelde Steef Visser, zowel bestuurslid van de VBGO als van de FOGO, graag meer over de plannen die de FOGO heeft voor de economische toekomst van Goeree-Overflakkee en die aan de uitwerking daarvan inmiddels ook begonnen is, dit in de vorm van het Smart Water project.

Groei waarmaken

Als voorzitter van de FOGO en programmamanager van het Smart Water project wees Steef Visser op het belang van het gezamenlijk optrekken en aanpakken van de economische belangen van Goeree-Overflakkee door de drie O's: Onderwijs, Ondernemers en Overheid. "We waren een krimpregio, maar als eiland wilden we dat niet. Het is mogelijk gebleken krimp om te zetten in groei. Daar maakten we een plan voor, waarbij we in 2025 op verschillende werkgebieden maar liefst 1600 nieuwe hoogwaardige banen op het eiland willen hebben. Eerst banen, dán pas creëer je groei. En kunnen we op het eiland voorzieningen als Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis behouden. Dit vereist echter wel een nauwe samenwerking tussen de drie O's. Ondernemers, Onderwijs en Overheid zijn van wezensbelang voor elkaar. Want alléén kunnen we het niet. Inmiddels is de Stuurgroep Smart Water gestart, met prominenten uit de provinciale en eilandelijke drie O's, om in kaart te brengen: 'wat kunnen we, wat hebben we en wat willen we?'. Gebruikmakend van het vele dat we op Goeree-Overflakkee al hebben, willen we – gericht op specifieke thema's en focusgebieden – voor de economie op het eiland nieuwe dingen creëren, om daar de toekomst mee aan te doen. In 't bijzonder gebruikmakend van het water dat ons eiland rondom omgeeft. Innovatie, samenwerking en duurzaamheid zijn daarbij absolute voorwaarden. Zo zijn we van krimpregio anticipatieregio geworden. En is het nu aan ons, de drie O's, om groei waar te gaan maken. Het móet kunnen, maar alleen als we met z'n állen meedoen", zo luidde de boodschap.