De dorpsraden Nieuwe Tonge en Oude Tonge (mevrouw Guijt en de heer Kom) presenteren de handtekeningen.  (Foto: Wim van Vossen Fotografie)
De dorpsraden Nieuwe Tonge en Oude Tonge (mevrouw Guijt en de heer Kom) presenteren de handtekeningen. (Foto: Wim van Vossen Fotografie) Foto: Wim van Vossen

Raad worstelt met uitbreiding van windlocatie Battenoert

GOEREE-OVEFLAKKEE – Er was geen stoel meer vrij op de publieke tribune. Belangstellenden moesten tot op de gang een plaatsje vinden. Het Rondeel, de raadzaal, was weer eens uitverkocht. Met als hoofdgerecht het eilandelijk hoofdpijndossier "Invulling Windopgave Goeree-Overflakkee". Toegespitst op plaatsingsgebieden voor turbines dicht bij de woonkernen Nieuwe- en Oude-Tonge. De omstreden - geplande - uitbreiding van het windpark Battenoert en ook nog beeldvormend het windpark Haringvliet deelgebied Zuid. Dat alles paste in één emotioneel gebeuren waarin politici met interpretaties over de inhoud van moties over elkaar buitelden.

Door Jaap Ruizeveld

De klik met de portefeuillehouder kwam maar moeizaam van de grond en de raadsleden worstelden bij het zoeken naar oplossingen en antwoorden op de meer dan duidelijke onrust, onvrede en het ontbreken van draagvlak bij dorpsbewoners over de komst van de windturbines in hun "achtertuin". Het was ook niet gemakkelijk om op één avond nu kaders en spelregels ter discussie te stellen. Want verzacht men de pijn op één plaatsingscluster dan moet dat elders worden gecompenseerd. De eilandelijke windopgave is en blijft immers 225 MW. Schorsingen voor nader beraad, alternatieve voorstellen. Het passeerde allemaal de revue. Nauwlettend gevolgd door de dorpsbewoners die zich massaal achter de woordvoerders van de dorpsraden Nieuwe- en Oude Tonge schaarden.

Handtekeningen

Mevrouw Guijt (Nieuwe-Tonge) en de heer Kom (Oude Tonge) hadden de toon gezet bij het inspreken. Met heldere bewoordingen, zelfs op rijm, werd opnieuw uiting gegeven aan de heersende onrust in de dorpen. Twee mappen met handtekeningen, in totaal 2018, konden worden overhandigd aan burgemeester Grootenboer. Er kan geen onduidelijkheid bestaan. Er is geen draagvlak voor de geplande windmolens. Met klem bepleiten de dorpsraden om met dit dossier een pas op de plaats te maken. Zet de uitbreiding Battenoert in de ijskast. De uitbreiding wordt gezien als aantasting van de woon- en leefomgeving. De dorpsraden geven aan niet in een onomkeerbare procedure te willen belanden. Er kunnen alternatieven gevonden worden, luidt de boodschap. Daaraan wil men meewerken.

Twee moties

Behalve de breedvoerige debatten tussen de verschillende fracties lagen er twee moties op tafel. De motie van Vos (VKGO) was gericht op de Windopgave locatie De Noordrand. Hij vroeg het college alsnog het optimale uit deze locatie te behalen. Dit voor wat betreft het aantal megawatts als ook de financiële opbrengsten. Daarbij wijzend op het feit dat er binnen de voorkeurslocaties voor het realiseren van windenergie grote weerstand heerst bij de bewoners binnen en in de directe omgeving van de locaties Battenoert en de Van Palland Polder. In de toekomst zal dit ook gelden voor de locatie Anna Wilhelmina Polder. In gebied De Noordrand zijn er meer mogelijkheden voor windenergie (meer megawatts). Dit met wellicht meer windmolens en met een hoogte van 162 meter. Vooral dit laatste punt was aanleiding voor reacties van andere partijen omdat men eerder verlichting (boven 150 meter) als horizonvervuilend en niet gewenst beschouwde. De VKGO-motie kreeg geen ondersteuning. De wethouder had daarvoor al de motie ontraadde.

Alternatieven

De fracties van de Partij van de Arbeid en Maliepaard dienden een motie in over Alternatieve locaties voor windturbines. Het college werd gevraagd op zeer korte termijn in overleg te gaan met betrokken ontwikkelaars over alternatieve locaties binnen de in de MER onderzochte gebieden. En als dat niet tot een gewenst resultaat leidt dan met de Provincie te praten over de haalbaarheid van de windopgave op het eiland. In de overwegingen bij deze motie stelden de fracties dat voortschrijdend inzicht er toe heeft geleid dat er bij de oorspronkelijke besluitvorming in de partiële herziening van de structuurvisie niet optimaal rekening is gehouden met verschillende andere windparken in de buurt van het eiland, met name die op de Krammer. Ook in deze motie werd gewezen op het nauwelijks aanwezige draagvlak voor het plaatsen van nieuwe turbines tussen Oude- en Nieuwe-Tonge.

Helpen

Hoe kunnen wij Battenoert helpen?. Dat was de kernvraag die naast alle repeterende opmerkingen van raadsleden over voortschrijdend inzicht, aan de orde was. De VVD (Osinga) legde breedvoerig uit welke stille diplomatie zij gevoerd had rond de eilandelijke windopgave en de plaatsingsgebieden. En ja, met de ontwikkeling van nieuwe technologieën en hogere molens kunnen wellicht ook de gewenste resultaten worden bereikt. Van Dam (SGP) vond het in dit stadium onverstandig om de vastgestelde kaders en randvoorwaarden los te laten. Als raad moeten wij keuzes maken. Daar lopen wij niet voor weg. Hij lanceerde overigens een voorstel waarbij het mogelijk zou kunnen zijn om een aantal molens te schrappen en een afstandsplaatsing tot de woonkern tot 1700 meter te halen. Wij moeten het probleem binnen de vaste plaatsingsgebieden oplossen. Vasthouden aan de opgestelde spelregels klonk het in meerderheid.

Afdoende

Na de tweede schorsing gaf wethouder Tollenaar aan dat hij mogelijkheid zag om binnen de bestaande gebieden 225 MW te realiseren en dat hij maatwerk gaat toepassen om overlast zoveel als mogelijk is te beperken. PvdA (Eijkenduijn) zag in deze toezegging onvoldoende 'beweging' en wilde dat de motie alsnog in stemming kwam. EVV en VKGO gaven support aan de PvdA en fractie Maliepaard maar de overige partijen vonden de toezegging van de wethouder, dat hij met een antwoord naar de raad terugkomt, afdoende.