Windpark Haringvliet deelgebied Zuid

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de beeldvormende fase vroeg het college de raad tot vaststelling van het bestemmingsplan "Windpark Haringvliet GO, deelgebied Zuid" en het verlenen van een verklaring van geen bedenkingen voor de omgevingsvergunning.

Door Jaap Ruizeveld

In 2016 hebben beide documenten op basis van de Wet milieuhinder gelijktijdig ter inzage gelegen. De omgevingsvergunning is afgestemd op het ontwerp bestemmingsplan. Wijzigingen aan dit plan hebben dus invloed op de omgevingsvergunning. Dit geheel is in één besluit aan de raad voorgelegd. De bestaande lijnopstelling van Eneco (Van Pallandt en Martina Cornelia) maken geen deel uit van dit dossier.

Op grond van de regelgeving hoeft, zo meldt het voorstel, geen rekening te worden gehouden met turbines die voor januari 2011 vergund zijn. Hieruit blijkt dat in principe geen rekening hoeft te worden gehouden met de geluidbelasting als gevolg van de windturbines van windpark Van Pallandt. Er zijn drie zienswijzen ingediend door omwonenden. Het gaat dan om effecten van geluidoverlast, slagschaduw, horizonvervuiling en de effecten op natuurwaarden. Uit de behandeling van de zienswijzen komt, zo stelt het college, naar voren dat deze niet tot andere inzichten of wijzigingen aan de ontwerpstukken hebben geleid. Ook is aan twee raadsmoties (afstand tot woonkern en hoogte) voldaan.

Onverteerbaar

Inspreker Van der Zee van de werkgroep Windpark Pallandt Nee vond de ontwikkeling onverteerbaar. Hij wees op de zienswijzen. Wij willen niet in een windpark wonen. Men vreest grote overlast en dat is verwoord in een petitie aan het college met 127 handtekeningen. Ruim 70 procent van de bewoners zien het niet zitten zei hij. De raad had geen vragen aan de inspreker. Het onderwerp gaat nu naar de oordeelfase.