Aanrijtijden brandweer

GOEREE-OVERFLAKKEE – De raadsfracties van SGP en VKGO stelden gezamenlijk donderdag mondelinge vragen aan het college over uitlatingen van de directeur Veiligheidsregio Rotterdam –Rijnmond, de heer Littooij, over aanrijtijden van de brandweer.

Door Jaap Ruizeveld

Met verbazing hebben beide fractie kennis genomen van de uitspraken van de directeur dat de brandweer niet langer moet worden afgerekend op de aanrijtijden. Littooij sprak in een interview over seconden.

Van Dam (SGP) en De Vos (VKGO): Er zijn wettelijk vastgestelde aanrijtijden voor de brandweer. Deze zijn niet voor niets wettelijk bepaald. Het gevaar is als er van de aanrijtijden wordt afgeweken inwoners meer gevaar lopen en ook dat kleinere blusgroepen op Goeree-Overflakkee gaan verdwijnen. Dit moet te allen tijde worden voorkomen aldus de fracties. Zij zijn wel blij dat de brandweer professioneler wordt ingezet. Gevraagd werd naar de mening van het college op genoemde uitlatingen en of die kenbaar is gemaakt. Burgemeester Grootenboer reageerde vrij stevig met aan te geven dat de aanrijtijden slechts een deel is van de totale dienstverlening. Op dat geheel wil de brandweer beoordeeld worden. Door alleen de rijtijden te noemen is te kort door de bocht. Het is één van de indicatoren net zoals vakbekwaamheid, preventie en het leveren van kwaliteit. Van Dam vond ook dat de aanrijtijden niet het enige onderdeel is van de inzet van de brandweer maar wel belangrijk en meetbaar.