Weer geld voor nieuwe duurzaamheidslening

GOEREE-OVERFLAKKEE – De raad besloot donderdag een krediet van 250.000 euro beschikbaar te stellen voor het verstrekken van duurzaamheidsleningen. Het onderwerp kwam aan de orde in de oordeelvormende fase en leidde direct tot instemming met het collegevoorstel. De duuraamheidslening is beschikbaar voor particuliere woningeigenaren op het eiland. Het voortzetten van de duurzaamheidslening past binnen de afspraken om in 2020 een energie neutrale gemeente te zijn.

Door Jaap Ruizeveld

In 2013 besloot de gemeente om duurzaamheidsleningen aan te bieden voor particuliere woningbezitters op Goeree-Overflakkee. De duurzaamheidslening heeft als doel particuliere eigenaren te stimuleren om energiebesparende maatregelen in eigen woningen te nemen. De stichting SVn (stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten) biedt gemeenten hiervoor een eenvoudig en verantwoord financieringsinstrument dat is ontwikkeld in samenspraak met gemeenten en provincies.

Nieuwe impuls

Het huidige budget op het eiland van € 220.525,- is ondertussen vrijwel ingezet via 32 duurzaamheidsleningen. Het gemeentebestuur kan derhalve zonder nieuwe financiële maatregelen geen nieuwe leningen meer verstrekken aan geïnteresseerden. Terwijl dit wel in een behoefte voorziet en past bij de gemeentelijke ambities ten aanzien van duurzaamheid, zo schetste het college de raad.