Benoeming

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeenteraad benoemde donderdag Johan de Vos (VKGO) tot lid van de werkgeverscommissie Goeree-Overflakkee. Hij neemt de plaats in van Rob Maliepaard die onlangs deze functie neerlegde.


Huisvesting vergunninghouders

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op de lijst Mededelingen bij de raadsvergadering van donderdagavond prijkte de brief van het college waarin een overzicht werd gegeven van het interbestuurlijk toezicht van de provincie over 2015. Een punt van zorg en aandacht blijkt het onderwerp Huisvesting vergunninghouders.

De gemeente loop sinds januari 2014 achter. Hier moet de gemeente een tandje bijzetten omdat het zich niet geheel houdt aan de afspraken zoals die zijn opgenomen in het Bestuursakkoord. Begin 2016 was de achterstand vrijwel weggewerkt. Echter in 2015 kwam er een omvangrijke taakstelling bij, namelijk 125 personen. De toevloed van vluchtelingen.

Twee sporen

Deze taakstelling bestaat voor 80% uit alleenstaanden. Daarvoor heeft Goeree-Overflakkee nauwelijks een passende woningvoorraad. En als deze wel passend zou zijn dan zou deze zelfs 50% van de jaarlijks roulerende voorraad aan huurwoningen beslaan. Met woningcorporaties is door de gemeente veel overlegd over oplossingen. Deze zijn bewerkelijk en duur. Een ander spoor is ingezet op het tijdelijk bewoonbaar maken van bedrijfs-, kantoor- en andere panden. Dit met behulp van een derde partij (Villex). Beide sporen leiden inmiddels tot realisering van de taakstelling, maar desondanks is 2016 afgesloten met een achterstand van rond 45 nog te huisvesten personen.

De ontwikkelde aanpak zal worden doorgezet, waarbij de gemeente ondersteuning krijgen van het Platform Opnieuw Thuis. De gekozen aanpak heeft het vertrouwen van de provincie dat de achterstand dit jaar wordt ingelopen.