Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Bidden is goed

Bidden is goed
Jezus leert je hoe het moet

Caroline Burger
2016, HGJB i.s.m. uitgeverij Jes!, Zoetermeer
78 blz., € 9,90
ISBN 8789023 970927

Hoe bid je je eigenlijk? Tot wie bid je eigenlijk? En: mag je alles vragen aan God? Aan de hand van het 'Onze Vader' legt Caroline Burger uit aan kinderen hoe je door te bidden God beter leert kennen.

De belangrijkste tip uit dit boek: leer het 'Onze Vader' uit je hoofd. De lessen uit het 'volmaakte' gebed zijn altijd actueel en worden door Burger op een kinderlijke manier uitgelegd en toegepast in 'Bidden is goed'.

Dit gebed kunnen kinderen, én volwassenen uiteraard, samen leren door bijvoorbeeld bij elk stukje van dit gebed, als ezelsbruggetje, een ondersteunend gebaar te gebruiken. Een goed moment om dit gebed samen te leren en het boekje te gebruiken is bijvoorbeeld aan het einde van de maaltijd.

Het boekje heeft een duidelijke indeling.

Hoofdstukken met titels als 'tot wie bid je eigenlijk, waar begin je een gebed mee, bidden om een nieuwe wereld, de hemel dichtbij, vergeven en meer, naar wie luister je, wie de macht heeft, vast en zeker' maken nieuwsgierig en nodigen uit tot lezen.

Een nieuw hoofdstuk begint steeds met een gedeelte uit het 'Onze Vader', gevolgd door een stukje uitleg, een bijpassend leesgedeelte uit de Bijbel en een vraag of opdracht. Praktische tips geven ondersteuning: zorg voor een stille plek, schrijf je gebedspunten in een schrift, bidden kan overal, ook onderweg naar school of club enz. Het boekje is geschikt voor een brede leeftijdsgroep.

Jongere kinderen zullen veel hebben aan praktische tips zoals bijvoorbeeld de ondersteuning met gebaren en het maken van een knutselwerkje m.b.t. het thema, oudere kinderen kunnen onder meer diverse schrijfopdrachten toepassen. Denk hierbij aan een tip als hetgeen wat je bidt opschrijven in een schrift. Een ander origineel idee is het onder handbereik klaarleggen van een aantal ansichtkaartjes zodat je degene voor wie je bidt ook meteen een kaartje kunt sturen. Hoewel het boekje in eerste instantie gericht is op kinderen wordt het nergens kinderachtig. Uit de gebruikte voorbeelden blijkt dat de schrijfster dicht bij de belevingswereld van jonge en oudere kinderen staat, ook wat betreft hun belevingswereld.

Dit boekje is geschikt om cadeau te geven aan een kind, maar ook bruikbaar in gezins- school- of clubverband.

Caroline Burger (1977) is communicatieadviseur en nauw betrokken bij een missionaire wijkgemeente.