Beduidend zachter vanaf vrijdagmiddag

Het in aanvang mid-januariwintertje is een eigen leven gaan leiden en hield zichzelf zeker tot afgelopen maandag prima in stand. We plakten er zowaar nog een stukje aan vast vanaf afgelopen woensdag.
De nacht naar maandag was de koudste uit de reeks met in 't oosten van Nederland minima tot -11 graden en vlak boven de soms nog besneeuwde velden werd zelfs bijna 15 graden vorst opgetekend. Schaatsen lukte nog aan het begin van de week, zoals op de diverse ijsbanen, plassen en kanalen soms.

Tijdens het weekend is het steeds linker om het ijs nog op te gaan vanwege de inmiddels gestegen (dag)temperaturen. De vorst in de nacht stelde tijdelijk minder voor afgelopen dinsdag en woensdag.
Toch heeft deze kouperiode nog een vrij lange adem al met al want tot het weekend voert een iets nadrukkelijker naar zuidoost - tot zuid draaiende wind koude vastelandslucht aan vanuit het onderkoelde Frankrijk. De nachten naar donderdag en vrijdag gaven alweer zo'n graad of 4-5 vorst op de Eilanden. Overdag was het met name op donderdag ook weer vrij koud met slechts 2 of 3 graden in de plus. Het was daarbij steeds rustig weer met de zon erbij. Doordat de lucht vanuit Frankrijk minder vocht bevatte kon de zon wat langer schijnen. Ook op vrijdag zijn er in eerste instantie nog flinke zonnige perioden op Flakkee.
Vanaf vrijdagmiddag komt de zachtere lucht wat verder door en stijgt de temperatuur richting de 8 graden.
De regenkansen blijven vooralsnog klein en ook na het weekend zal het niet heel flink gaan regenen.

Er is wel een eerste regenkans later op zaterdag richting zondag als een niet al te actief front ons passeert.
De stroming tendeert dan wel steeds meer naar zuidzuidwest en darmee wordt zachte lucht meegenomen.
Van winterweer is op middellange termijn dan ook geen spraken meer. Pas in de tweede week van februari zouden zich weer wat koudere opties kunnen aandienen, maar werkelijk berekoude perspectieven zoals in 2013 zie ik totaal nog niet op 't winterfront.