Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Gemeenteraadsfracties zijn verrast over onverwacht terugtreden van wethouder

GOEREE-OVERFLAKKEE - Naar aanleiding van het vertrek van wethouder Marnix Trouwborst hebben wij de acht raadsfracties gevraagd om een reactie op het besluit van de wethouder.

Door Jaap Ruizeveld

SGP

"De SGP-fractie betreurt het dat Marnix Trouwborst deze beslissing heeft genomen", stelt voorzitter Kees van Dam.. "Wij respecteren dit besluit maar hadden graag gezien dat wij met elkaar deze raadsperiode vol hadden kunnen maken. Wij hebben Marnix leren kennen als een rechtvaardig, eerlijk en fijn mens. In tegenstelling tot het vaak geschetste beeld was Marnix Trouwborst een open en ook gevoelig mens. Achterhoedegevechten waarin hij niet de kans kreeg zich te verdedigen waren niet aan hem besteed. Bestuurlijk was hij daadkrachtig. Sterk in dossierkennis. Hij had de moed om minder populaire maatregelen te nemen. Steeds met de intentie in het belang van de gemeente. Zijn optreden was in lijn met het opgestelde coalitieakkoord. Hij heeft bijgedragen aan een gemeente waar het goed wonen, werken en recreëren is. De financiën zijn op orde, de belastingdruk acceptabel en in de ambtelijke organisatie is een kwaliteitsslag gemaakt. We zullen hem missen en hopen dat de open plaats snel ingevuld wordt".

VVD

"Voor mij, de fractie en de VVD-leden op het eiland kwam de aankondiging zeer onverwacht", reageert Rein Osinga als voorzitter van de VVD-fractie. "Marnix was een kundig en gedreven bestuurder met het hart op de juiste plaats. Wij zijn er trots op dat hij onze gemeente na de fusie de reputatie heeft kunnen geven van een gemeente die op financieel gebied, een welhaast ongekende prestatie heeft geleverd door de nieuwe gemeente, ondanks een zeer forse bezuinigingsopdracht, financieel gezond te maken. Dit heeft veel respect afgedwongen bij onze financiële toezichthouder. Dit vond niet eerder plaats bij een fusiegemeente. Voor zover ons bekend zou er geen sprake zijn van "fysieke ongemakken" bij dit besluit om zijn werkzaamheden als wethouder te beëindigen, doch waren dit zuiver persoonlijke overwegingen. Wij betreuren zijn vertrek. Wij hopen op zeer korte termijn bekend te kunnen welke vervolgstappen gezet kunnen worden".

ChristenUnie

De ChristenUnie betreurt het besluit van wethouder Trouwborst, maar respecteert uiteraard zijn beslissing en de overwegingen die hem hiertoe brachten, stelt fractievoorzitter Ron de Rover. "Wij kijken terug op een periode waarin hij zeer daadkrachtig diverse dossiers heeft opgepakt. Typerend zijn daarbij zijn energie en drive die hij aan de uitvoering van het coalitieakkoord heeft gegeven. Daarvoor verdient hij onze erkenning en waardering. Ook van hen die in raad en samenleving een andere koers voorstaan. Na een periode van prettig samenwerken zullen wij hem missen. Wij wensen hem alle goeds bij wat nu op zijn pad komt".

PvdA

"Wij weten niet meer dan de inhoud van het korte persbericht. Dat is vervelend. Zonder dat ons meer bekend is, kunnen wij geen reactie geven", antwoordt fractievoorzitter Jaap Willem Eijkenduijn namens de PvdA-raadsfractie.

Vitale Kernen

"De fractie Vitale Kernen vindt het vervelend dat wethouder Marnix Trouwborst om persoonlijke redenen afscheid moet nemen van de politiek op ons eiland, voordat hij zijn bestuurlijke periode heeft volbracht", geeft Willy Heintjes aan. "Nadat wij zeker hebben gesteld dat Trouwborst niet om gezondheidsreden opstapt, heeft Vitale Kernen een politiek standpunt. "Vitale Kernen is positief over zijn gevoerde financiële beleid. Aanzienlijk minder positief zijn we echter over onderwerpen zoals samenvoeging zwembaden, accommodatiebeleid, verkoop van gemeentelijke eigendommen, integriteit bij de kunstgrasvelden en het zonder toestemming van de raad inzetten van gemeenschapsgeld bij het NK wielrennen. Nog steeds is de uiteindelijke afrekening niet bekend".

CDA

"Het bericht dat wethouder Trouwborst zijn functie per direct neerlegde kwam als een onaangename verrassing", geeft fractievoorzitter Robert van Papeveld aan. " Eind 2012 smeedden wij de coalitie en het college voor de nieuwe gemeente. De volledige inzet en de vurige wens was om met z'n allen in vijf jaar de gemeente Goeree-Overflakkee tot een succes te maken. Wij constateer dat wij goed op weg zijn. Heel jammer dat wij nu een kundig en gedreven wethouder verliezen. De keuze van wethouder Trouwborst respecteren wij", zegt Van Papeveld. De fractie hoopt op een snelle opvolging zodat het college weer compleet verder kan.

EVV

"Het is mij niet bekend waarom wethouder Trouwborst is teruggetreden", geeft EVV (Eiland van Vrijheid) raadsfractievoorzitter Aat van Alphen aan. "Ik ben slechts via het summiere persbericht ingelicht. De wethouder had een aantal lastige dossiers. Lijkt mij vooral mentaal moeilijk om het hoofd boven water te houden. Ik heb de neiging het menselijke aspect te laten prevaleren. Jammer. Ik weet wat het is als vrienden zomaar je tegenstanders worden".

Maliepaard

"Wij worden overspoeld met gemeentelijke persberichten en nu moet ik, als niet coalitie-lid, het doen met de inhoud van een flutbericht. Als raadsfractie weet ik dus niks. Dat stuit mij (opnieuw) tegen de borst", zegt Rob Maliepaard namens de gelijknamige fractie. "Om persoonlijke redenen met onmiddellijke ingang, heet het. Als het geen gezondheidsreden is dan roept het voortijdige vertrek veel vragen op. Het schept onnodig speculatieve onduidelijkheid. Ik kan er alleen naar raden. Ik heb eerder gezegd dat deze wethouder, optredend bij dossiers als een Romeinse veldheer. zich meende te kunnen overspelen. Zoals bij het NK-wielrennen, de kunstgrasvelden en de zwembadfusie. Vooral de wijze waarop daarbij een stichting is geformeerd en waarbij personeelsleden zijn af geserveerd. De wethouder vond dat alles correct was gegaan. Ik dacht daar anders over. Ook de geënsceneerde arrestatie destijds door "de locoburgemeester", (wat hij niet was) bij onze zoektocht naar bedenkelijke zaken in het apparaat, blijft in het geheugen staan.