Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Mijn tijden in Uw hand


'Mijn tijden in Uw hand', door Octavius Winslow, uit het Engels vertaald door N.A. Eikelenboom. Uitgegeven bij Den Hertog, onder ISBN nummer 9. 789. 033.127.854. De prijs voor deze keurig uitgevoerde en handzame uitgave is € 9,90.

De inhoud bevat de volgende onderdelen:
Een Ten geleide
1. In Zijn hand
2. In een tijd van voorspoed
3. In tijden van tegenspoed
4. In tijden van zielennood
5. In de tijd van sterven
6. In wiens hand, zondaar?
7. De vaste hoop, de veilige toevlucht
8. Weest in geen ding bezorgd
9. Alles in Zijn hand

Mijn tijden in Uw hand is een korte overdenking van Psalm 31 vers 16. David bidt vurig dat de Heere hem mag behouden. `
Winslow heeft dit werkje geschreven in het midden van de jaren vijftig van de negentiende eeuw. Eigenlijk bedoeld als boodschap voor rond de jaarwisseling. We kunnen e.e.a. historisch traceren, want hij wijst rechtstreeks naar een historische gebeurtenis: de Krimoorlog ( 1853 – 1856). Turkije, Sardinië, Frankrijk en Engeland waren in oorlog met Rusland over de vrije scheepvaart op de Donau en de Zwarte Zee.
De vertaler geeft verder aan dat Octavius Winslow het achtste kind was van Thomas Winslow en Mary Forbes. Octavius werd geboren in 1808 en overleed in 1878. Hij was aanvankelijk predikant in enkele baptistengemeenten eerst in Amerika, later in Engeland. De laatste tien jaren van zijn leven bekleedt hij het ambt in de Emmanuel Church te Brighton, als anglicaans predikant. We zien in zijn geschriften duidelijk overeenkomsten met de Puriteinen en Schotten. Een duidelijk bewogen boodschap met een grote zeggingskracht. Eikelenboom eindigt zijn Ten geleide met de volgende zin:
Moge Mijn tijden in Uw hand in onze zich voort haastende tijd tot nadenken brengen en tot zegen zijn.
Dit boekje bevat 68 pagina's in een vierkante uitgave. Het enige citaat dat ik wil meegeven is dat van Luther. Omdat Winslow dezelfde zaken aanroert, die Luther aan Melanchton schreef, wil ik daarmee deze bespreking afronden (pag. 63 en 64):

'Genade en vrede in Christus! In Christus, zeg ik, en niet in de wereld, amen. Ik haat met een buitengewoon grote haat de uitzonderlijk zorgen die je verteren. Als de oorzaak niet terecht is, laat die dan varen. Als de oorzaak terecht is, waarom zouden we dan ingaan tegen de beloften van Hem Die ons gebiedt te slapen zonder vrees? Kan de duivel méér doen dan ons doden? Christus zal in het werk van gerechtigheid en waarheid niet tekortschieten. Hij leeft! Hij regeert! Welke vrees kunnen wij dan hebben? God is machtig om Zijn zaak te verheffen wanneer die omvergeworpen is; om die te doen voortgaan, indien deze bewegingsloos blijft. En als wij die zaak niet waardig zijn, zal Hij dit door anderen doen. Immers, onze zaak is nu juist in de handen van Hem, Die kan zeggen: niemand zal ze uit Mijn hand rukken. Ik zou die zaak niet in onze handen willen hebben, en het zou ook niet wenselijk zijn als het zo was. Ik heb veel dingen in mijn handen gehad, en ik ben ze allemaal kwijtgeraakt. Maar wat ik ook in Gods hand heb kunnen geven, bezit ik nog steeds'. Neem, lees en geef het aan anderen door!