Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Op speelse manier kennismaken met de mogelijkheden van techniek

Vervolg van de voorpagina

Tekst en foto's: Hans Villerius

Vakkanjer Explorer is onderdeel van de loopbaanoriëntatie en begeleiding van de mavoleerlingen van de Prins Maurits. Hierin maken de leerlingen via verschillende (praktijk)ervaringen kennis met de profielen waaruit ze, onderweg naar hun examen, moeten kiezen.

Techniek

Op de mavo krijgen de leerlingen hoofdzakelijk theoretische vakken. Aan techniek komen ze niet zo toe. Om hier toch aan te snuffelen is het project Vakkanjer bedacht. Daarin krijgen leerlingen de opdracht om een oplossing te bedenken voor een probleem, dit uit te werken in een ontwerp en daar een prototype van te maken. Bij het recycleproject wordt een nieuw product bedacht en gemaakt van afvalmateriaal. Bij het zorgproject gaat het vooral om het innovatieve aspect, om het bedenken en vervaardigen van een slimme oplossing voor een probleem waarmee ouderen of mensen met een beperking mee te maken kunnen hebben. De leerlingen bedenken en maken hun producten helemaal zelf, wat ze stimuleert om na te denken over een technisch beroep en bijbehorende opleidingen. Zo maken ze op een speelse manier kennis met de voor hen vaak onbekende mogelijkheden van techniek. Door onderzoekend en ontwerpend leren, ontdekken ze dat techniek niet alleen het dagelijks leven makkelijker maakt, maar ook praktisch is, uitdagend en creatief. En: techniek hoeft niet per se geassocieerd te worden met overalls en smout aan de handen.

Presentatie

Na de start van Vakkanjer Explorer, oktober vorig jaar, gingen de leerlingen aan de slag. En afgelopen dinsdagavond presenteerden ze aan docenten, (groot)ouders of verzorgers en andere belangstellenden de resultaten van hun denk-, hand- en teamwerk. Maar ook aan een vakjury, die de twee beste ideeën uitkoos. Hiervoor was dinsdagavond de aula van de PM ingericht als een heuse markt met een royaal aantal kramen waarin te zien was welke producten de teams hadden ontwikkeld. Enthousiast vertelden de leerlingen wat ze 'op de markt' zetten, in welke behoefte het voorziet en hoe het werkt. De meest uiteenlopende vindingen werden zo gepresenteerd. Met al dit en nog meer fraais en origineels konden twee juryprijzen, een prijs voor zo goed mogelijke onderlinge samenwerking en een publieksprijs worden verdiend. Voor de publieksprijs kon in de aanloop naar dinsdagavond online worden gestemd en ook dinsdagavond konden aanwezigen door middel van stembriefjes nog aangeven wie volgens hen de publieksprijs verdiende.

Prijsuitreiking

De eerste prijs ging naar het team dat een laptoptas had ontwikkeld. Twee exemplaren lagen er dinsdagavond en daar kon op worden geboden. De hoogste bieders mochten de tas mee naar huis nemen. Bovendien was de opbrengst bestemd voor het goede doel: onderzoek naar de spierziekte SMA. Het team eersteprijswinnaars mag door naar het landelijke evenement van het Vakkanjer project. Een opbergpoef, die ook als tafel of als opbergkist kan worden gebruikt, was goed voor de tweede prijs. De publieksprijs was voor de ontwerpers en makers van de Parkinsonbeker; een drinkbeker die, zoals de naam al aangeeft, bijzonder geschikt is voor gebruik door mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson, of die met soortgelijke aandoeningen te maken hebben. Deze drie teams kregen een glimmende beker uitgereikt en een cadeaubon voor elk van de teamleden. En nóg drie teams mochten een prijs in ontvangst nemen, een smakelijke taart, omdat zij volgens hun vakdocenten het best hadden samengewerkt. Daarnaast kregen de prijswinnaars een sierlijke Vakkanjer medaille om hun nek gehangen. En tijdens de prijsuitreiking gingen ze 'onder' in een uitbundige confettiregen. Na een succesvolle start van dit project vorig jaar, toen nog onder de naam Make the Match, was dit de tweede keer dat het evenement op de PM werd georganiseerd.