Alle volken…

Amerika heeft de nieuwe president. De kranten hebben de afgelopen weken er vol van gestaan. Obama is vertrokken en Trump heeft het stokje overgenomen. Zo gaat dat in de politiek. We zullen zien wat er de komende jaren zal gaan gebeuren. Ik denk eerlijk gezegd dat de gewone mensen in Nederland er weinig van zullen merken. Het is trouwens ook niet iets om ons nog geweldig over op te winden. Zolang de rechtsstaat maar gegarandeerd is kunnen we als christenen eigenlijk best wel leven. Een stil en gerust leven daar wees de Bijbel op. En laten we veel voor de arme mensen om ons heen bidden. Of Gods ze wil bekeren, want dat is nodig.

Belangrijker is de grote opdracht in de Bijbel. De Heere Jezus zegt tegen zijn discipelen dat ze alle volken bekend moeten maken met het Evangelie. We kunnen dat lezen in Matthéüs 28. Daar staat de grote opdracht van de kerk voor deze wereld. Gaat dan henen en een onderwijst al de volken… Hoe staat het eigenlijk met die opdracht vandaag de dag. Het zou wel fijn zijn als we daar regelmatig wat over zouden lezen in de krant. Het gaat tenslotte in de wereldgeschiedenis uiteindelijk om de komst van Gods Koninkrijk. Het Jeruzalem van God zal eenmaal uit de hemel neerdalen. En dat zal gebeuren nadat het Evangelie aan alle volken is gepredikt.

Onlangs las ik iets van een beweging, Finishing the Task, die bijhoudt in welke mate het Evangelie inmiddels de volkeren heeft bereikt. De directeur van deze beweging, Paul Eshleman, merkte op dat eind 2017 vrijwel alle volken met het Evangelie zijn bereikt. Nu ken ik die man verder niet, maar ik vind zijn boodschap wel van belang. Ik kan ook niet bepalen in hoeverre de bewering helemaal juist is. Maar ik geloof wel dat het Evangelie inmiddels over heel veel volken verspreid is. En dat heeft ons denk ik erg veel te zeggen. De Heere Jezus noemt de verspreiding van het Evangelie over alle volkeren een teken van de eindtijd. We lezen immers in Matthéüs 24 vers 14 dat het "Evangelie des Koninkrijk in de gehele wereld gepredikt zal worden tot een getuigenis alle volken; en dan zal het einde komen" (Matt. 24:14). In de Bijbel zijn dat de belangrijke dingen. Wie er precies president is in Amerika is van voorbijgaande aard. De woorden Gods zullen echter geenszins voorbijgaan. De gelovigen zien in groot verlangen uit naar de vervulling van het Woord van God. Wat zal het heerlijk zijn voor de kerk als Jezus onverwachts wederkomt. Dan begint een vreugde die nooit meer eindigt. Dat zijn de dingen waar over we ons druk zouden kunnen maken.

Ds. W. Visscher