Met raad en daad

Salmonella

Ik heb enkele aquaria met tropische vissen, de watertemperatuur is tussen de 26 en 28 graden. Kan de salmonellabacterie hier toeslaan?

Antwoord: Voor de salmonellabacterie hoeft u bij uw aquaria niet bang te zijn omdat deze bacterie vooral voorkomt in kip, varkensvlees en eieren. We nemen aan dat u uw vissen niet met deze voedingsmiddelen voert! U bedoelt de legionellabacterie, die nogal veel in het nieuws is geweest. Deze bacterie veroorzaakt de zgn. veteranenziekte. De bacterie is een micro-organisme dat vóór 1977 nog niet als ziekteverwekker bekend was. De legionella komt van nature voor in kleine aantallen in het oppervlaktewater. Het gevaar van de legionella zit in de waternevel die ingeademd wordt. Het drinken van besmet water levert geen gevaar op. Uw aquaria zullen geen nevel afgeven. Theoretisch zou de bacterie kunnen toeslaan omdat hij in het leidingwater kan voorkomen. Er is echter geen enkel geval van besmetting van een aquarium bekend.

Welke fooi?

Wat is een normale tip voor een taxichauffeur? Ik maak namelijk geregeld gebruik van een taxi.

Antwoord: Men is niet verplicht een fooi te geven, al is het wel algemeen gebruikelijk. Als u het wilt doen, is de hoogte afhankelijk van de omstandigheden. Is de chauffeur zo bereidwillig om u te helpen met uw bagage en het portier open te houden, of moet u zich zelf behelpen, doet hij zin best u een prettige rit te bezorgen of zit u onrustig door zijn rijgedrag, is de rit van korte duur of juist erg lang en kunt u veel of erg weinig missen.... Sommigen laten de chauffeur het bedrag afronden, anderen geven nog iets extra. U kunt zelf kiezen.

Prijs of prijst?

Kunt u mij vertellen waarom er in Lied 442 van de Opwekkingsbundel de ene keer "Prijst Hem" en de andere keer "Prijs Hem" staat? In beide gevallen is het toch gebiedende wijs?

Antwoord: Het is gebiedende wijs, jawel, maar in de eerste regel wendt de schrijver zich tot de ganse schare en gebruikt hij de meervoudsvorm, en in het tweede geval richt de dichter zich tot de enkeling, dus in de regel 2 volstaat hij met de gebiedende wijs enkelvoud. U ziet het verschil ook in Bijbelteksten als "Komt allen nader tot Mij" (meervoud) en "Mijn zoon, luister dus naar de wenken van uw vader, Sla niet in de wind wat uw moeder u leerde..." (Prov.1, 8-9 enkelvoud.)

Bokking en panharing gezocht

Vroeger kocht je licht gerookte bokkingen en panharingen voor één dubbeltje de zes, of tien. Dat was in de crisisjaren voor de oorlog. Nu is mijn vraag: waar is die Zuiderzeevis gebleven?

Antwoord: Ze komt niet meer uit de zoute Zuiderzee, want het IJsselmeer bevat nu zoet rivierwater. Maar er wordt in vele viswinkels, vooral langs de kust, nog voldoende bokking en panharing verkocht! Belt u maar eens een aantal viswinkels in omliggende plaatsen.