Dhr. Quist (rechts) bezig met de massage, links kapper van Dam uit Zierikzee.
Dhr. Quist (rechts) bezig met de massage, links kapper van Dam uit Zierikzee. Foto: Adri van der Laan

"Kaal zijn is voortaan eigen schuld"

Nadat tientallen haargroeipreparaten hebben gefaald en figuren als de kapper van Een met de Justitie in aanraking kwamen is het een moeilijke zaak te geloven dat nu, anno 1972, het absolute middel ter bevordering van de haargroei uitgevonden zou zijn! Toch is het dhr. J. Quist uit Strijen die dat pretendeert en die beweert de wetenschap daarmee zo'n halve eeuw vóór te zijn. Zo zeker is dhr. Quist - openhartig gezicht, vriendelijke ogen en een volle haardos - van zijn zaak dat hij durft te beweren dat het voortaan helemaal eigen schuld is wanneer men er met een kalend of kaal koppie bijloopt. Voor ongelovige Thomassen heeft hij voorbeelden bij de hand in de plaatsen waar hij momenteel actief is, Strijen, Zierikzee en Dordrecht.
"Noem me beslist geen wonderdoener, of wonderdokter", weert dhr. Quist af, als we dat woord laten vallen: "Ik ben uitvinder die kapitalen heeft gestoken in de research waaruit na vijf jaar dit middel is ontstaan. Samen met een medewerker heeft dhr. Quist die research gepleegd in een laboratorium te Bergen op Zoom.
De tinctuur die dhr. Quist heeft samengesteld zit kennelijk boordevol gezondheid. De beide benodigde flacons kosten samen f 20,-=; een kuur van een jaar (van kaal tot haardos) kom op f 120,- totaal. De tinctuur moet op het hoofd worden gemasseerd maar dhr. Quist verklaarde dat elke dag 30 cc ervan uitdrinkt en zo te zien lijkt hij er bijzonder wel bij te varen. "Mijn haar en huid zijn gezond en mijn nagels groeien wat harder", verklaart hij: "de tinctuur is een soort cocktail die werkt als een hormonenpreparaat. (Misschien een ideetje voor het Bestuur van de Drinkwaterleiding om het aan het water toe te voegen? Red.) En tenslotte: het moet bij iedereen slagen, hoort nou eenmaal haar op ieders hoofd".

Dit is een deel van het artikel dat eerder stond in het Eilanden-Nieuws van 21 januari 1927.