Wintertje dooft geleidelijk uit

Wederom zet de winter niet door en beleven we het derde flitswintertje van dit seizoen tot nu toe. Een 'werkweekwintertje' zou je het kunnen noemen met een korte verlenging nog in 't weekend. Als we de media moesten geloven tot begin deze week, zouden we inmiddels uitgebreid op de schaats staan, maar daar komt weinig of niets van terecht in de keiharde praktijk. Hoe komt dat nu dat men er vrijwel zeker van was dat er deftig schaatsijs zou worden aangelegd deze week inclusief schaatsplezier?

Aanvankelijk (inmiddels meer dan een week terug) werd een winters hogedrukgebied ingetekend boven Scandinaviƫ. Met koude oostenwinden zou dan winters koude vastelandslucht naar de Lage Landen komen en daarbij werd rekening gehouden met een flinke ijsaangroei in de zogenaamde ijspluim van het KNMI. Het liep anders, eerst virtueel op de aan ons aangeboden weerkaarten en ook in de praktijk zal dat zo zijn.

Het hogedrukgebied speelt nog steeds een hoofdrol, maar inmiddels is de positie van dat systeem niet ten faveure van schaatsijs gewijzigd. De spil van dat hoog kwam dezer dagen in de buurt van Nederland uit. Het kwam zelfs wat westelijker uit richting de oostkust van Engeland. Omheen dat hogedrukgebied ging de wind op donderdag om naar zuidwest, vooral in de kustgebieden en een deel van de randstad. Een aanlandige wind is natuurlijk fnuikend voor winterkou. Helaas zagen we de middagmaxima dan ook boven nul komen in een flink deel van Zuidwest-Nederland. Dat blijft zo op de Eilanden de komende periode. Wanneer tijdens het weekend de wind iets meer aantrekt uit het zuiden (!) kan het even iets kouder worden. Met die 'zuider' wordt namelijk koude lucht vanuit Frankrijk meegenomen waar het wel echt koud was.

Maar goed, al met al wordt op deze manier dus een heel verwachtingsvolle vorstperiode met schaatsen op de koop toe gefrustreerd. Het weersbepalende hogedrukgebied heeft gewoon een andere positie ingenomen. Hoe het nu komt dat het onmogelijk is zo'n 'hoog' te behouden bij Scandinaviƫ weet niemand. Later volgende week lopen de temperaturen trouwens verder op en wordt het waarschijnlijk ook licht wisselvallig. Tot die tijd kan het vooral in de nachtperioden nog wat vriezen en is het daags flink boven nul.

Door weerman Marc Putto