Afbeelding
Foto:

Geborgen en getroost
Gedichten en gebeden van Dietrich Bonhoeffer

God zal ons gestaag door deze tijd leiden; / maar Hij leidt ons vooral tot Zich.'

Miljoenen mensen is hij tot troost en bemoediging geweest. En door middel van het weergeven van zijn diepste gedachten in gedichten, meditaties en gebeden blijft Dietrich Bonhoeffer, ook ruim zeventig jaar na zijn overlijden, een inspiratiebron voor velen.

Bovenstaande gedichten- en gebeden, gebundeld door uitgeverij Kok, werden geschreven aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en tijdens zijn 23 maanden durende gevangenschap. Bonhoeffer verbleef in deze periode in diverse gevangenissen en concentratiekampen. De gedichten en gebeden in deze bundel worden vergezeld van een interessante serie verklaringen van de hand van dr. L.W. Lagendijk. Een aantal van deze gebeden en gedichten schreef Bonhoeffer aan de vooravond van zijn executie in concentratiekamp Flossenburg.

De schaduw van de bittere dood die onherroepelijk komen gaat werpt zijn schijnsel vooruit maar leidt uiteindelijk ook naar de getuigenis van Bonhoeffer, vlak voor zijn executie: 'Hier is het einde, voor mij het begin van het leven.' Hij kijkt hiermee terug op zijn aardse leven en belijdt dat zijn echte toekomst nu pas begint. Een geweldig troostrijke getuigenis van een man die wist wat lijden was en zijn leven gaf voor recht en gerechtigheid.

Speciaal voor de ochtend schreef Bonhoeffer in gevangenschap het volgende gebed: (blz. 74) 'God, tot U roep ik in de vroege morgen, help mij te bidden, en mijn gedachten te richten op U, ik kan het niet alleen. / In mij is duisternis, maar bij U is licht. / Ik ben eenzaam, maar U verlaat mij niet. / Ik ben bevreesd, maar bij U is hulp. / Ik ben onrustig, maar bij U is vrede. / In mijn hart is bitterheid, maar bij U is geduld. / Ik begrijp uw wegen niet, maar U kent mijn weg.

Dietrich Bonhoeffer (1906 -1945) was een Duits theoloog, kerkleider en verzetsstrijder. Hij was onder meer nauw betrokken bij de voorbereidingen rondom het Complot van 20 juli 1944, op deze dag pleegden een aantal Duitse officieren een mislukte aanslag op Adolf Hitler.

De jong gestorven theoloog, hij voorvoelde al op jonge leeftijd dat hij niet oud zou worden, liet een indrukwekkende literaire en theologische erfenis na. Zijn omvangrijke oeuvre bevat onder meer de volgende titels: Beter dan het leven, Brevier, Bruidsbrieven uit de cel – 1943-1945, Een woord voor elke dag, Geborgen en getroost, Mijn ziel keert zich stil tot God, Navolging, Uit genade alleen. Verborgen omgang, Verzet en overgave, Verzoeking en Wie ben ik? Daarnaast is Bonhoeffers oudejaarsgedicht Von güten Mächten treu und still umgeben bewerkt tot de Bonhoeffer cantate. Het muziekstuk werd op oudejaarsdag 2006 voor het eerst uitgevoerd.

Bovenstaande bundel is de moeite waard.

Geborgen en getroost
Gedichten en gebeden van Dietrich Bonhoeffer
2016, uitgeverij Kok
128 blz., € 14,99
ISBN 9789043 527705