De activiteiten in het innovatiecentrum nemen toe. Foto: Archief Eilanden-Nieuws
De activiteiten in het innovatiecentrum nemen toe. Foto: Archief Eilanden-Nieuws Foto:

Afmijnen in de visafslag gaat straks met computers

STELLENDAM – De Nieuwjaarstoespraak van directeur Johan van Nieuwenhuijzen van United Fish Auctions nv waarover onze krant dinsdag reeds eerder berichtte, bevatte naast veel informatie ook belangrijke ontwikkelingen voor deze onderneming en voor de visserijsector in het algemeen. Modernisering en innovatie staan centraal. Met de schijnwerper op de modernisering van de mijnzaal in Stellendam waarbij de huidige apparatuur wordt vervangen door computers en de inrichting wordt aangepast aan de eisen van deze tijd.

Door Jaap Ruizeveld

Er worden dit jaar, voor zowel handel als aanvoer informatieve bezoeken gebracht aan visserijbedrijven in het buitenland. Zo staat er een bezoek gepland aan de Visafslag in Stockholm die onlangs is aangesloten op PEFA. In het najaar wordt - in het kader van het tweede lustrum - de tiende UFA-reis gehouden. En er is meer. Zo organiseert UFA dit voorjaar, in samenwerking met Vissersvereniging Zuidwest en het Steunfonds in het Innovatiecentrum, een Educatiedag.

Positie

De bedrijven uit het cluster zullen worden uitgenodigd om zich daar te presenteren en aan de groepen 7 en 8 uit het basisonderwijs en de lagere klassen uit het VMBO te laten zien en ervaren wat er mogelijk is met een technische opleiding. Vakmensen zijn onmisbaar. Jongeren hebben de toekomst en zij worden uitgenodigd te kiezen voor de visserij. UFA neemt landelijk een belangrijke positie in. Het is op één na de grootste visafslag-organisatie in Nederland met vestigingen in Scheveningen, Colijnsplaat en Stellendam. Naast deze vestigingen zijn er internationale samenwerkingsverbanden met de visafslagen van Thyborøn, Gilleleje en Smögen. Vele tonnen vis worden jaarlijks via de UFA-veilingen verkocht en vinden hun weg naar groothandel, horeca en consument.

Gebiedsontwikkeling

In Scheveningen betekent dit dat de planvorming voor ontwikkeling op het Noordelijk Havenhoofd is afgerond. Na de formele besluiten worden de bouwactiviteiten voorbereid. De start van de werkzaamheden is gepland in het voorjaar van 2018. De doelstelling van versterking van de visserij, economie en toerisme wordt door alle leden van het viscluster onderschreven. Speciaal voor Stellendam schetst UFA-directeur Van Nieuwenhuijzen de positieve ontwikkeling die de zeehondenopvang A Seal doormaakt. Naast de opvang en info voor zeehonden is er ook een educatiecentrum over visserij, veiligheid en Deltawerken. Het is een pareltje die op gebiedsniveau toerisme verbindt en versterkt.

Versterken

De waardering blijkt wel uit het feit dat afgelopen jaar 60.000 bezoekers zich melden. Het directiesecretariaat van UFA in Stellendam, in persoon van Yvette Lupgens is in overleg met bedrijfsleidster Karola van der Velde van A Seal om te kijken waar samenwerking kan worden verstevigd en uitgebreid. Bijvoorbeeld door de rondleiding in de visafslag op de vrijdagmorgen te combineren met een bezoek aan A Seal. Een kans om visserij-toerisme te versterken.

Innovatiecentrum

In 2016 hebben diverse visserijbedrijven en organisaties gebruik gemaakt van het Visserij- Innovatiecentrum voor het uitvoeren van testen op de Stellendamse buitenhaven. Het Innovatiecentrum heeft voor dit jaar een intensief programma voor het uitvoeren van testen opgesteld. Er wordt samengewerkt met visserijondernemers, wetenschappelijke organisaties zoals Imares en ILVO, technische toeleveranciers, scholen en NGO's. De activiteiten nemen toe. Besloten is om het Innovatiecentrum in een aparte vennootschap onder te brengen en een management team hiervan het beheer te geven. Het team bestaat uit Johan Baaij (algemene leiding), Richard Martens (ondersteuning) en Mariska van de Linde (communicatie en secretariaat).