Afbeelding
Foto:

Een herdersjongen, die dominee werd

'Een herdersjongen, die dominee werd', over het leven van ds. H. Roelofsen, geschreven door Ada Schouten-Verrips, voor jongeren vanaf 11 jaar.

De schrijfster is tot het schrijven van dit boekje gekomen n.a.v. het boek De Schaapherder van Lunteren, door Jac. Overeem. Zij kreeg later de Levensschets van ds. H. Roelofsen zelf in handen en had behoefte om dit voor jongeren toegankelijk te maken. Daarom heeft ze dit boekje geschreven met de hoop dat jongeren net als de auteur jaloers mogen worden op mensen die de Heere Jezus liefhebben. Maar ook dat jongeren zelf niets liever willen, dan Hem ook te leren kennen. Om dit boekje tenslotte in te leiden, citeer ik de tekst, die achter op de kaft te vinden is.

'Wat een heerlijk leven Hendrikus Roelofsen! Elke dag trekt hij er met de schapen van zijn vader op uit. In Lunteren kent iedereen hem. Sommige mensen vinden hem een beetje vreemd. Toen hij jonger was, zag je hem altijd met zijn vrienden. Ze kaartten en maakten plezier. Maar tegenwoordig loopt hij zelfs doordeweeks naar de kerk… En laatst hebben ze gehoord dat hij niet eens meer naar de dominee van Lunteren wil. Wat is er met hem aan de hand? En wat doet hij rond Kerst 1880 op de boerderij van Wouter Koudijs?...

Het boek bevat ook illustraties van Rino Visser en aan het eind van elk hoofdstuk wordt een korte samenvatting geschreven: wat je echt moet ontmoeten. Hopelijk zullen velen dit boekje ter hand nemen om zelf te lezen hoe de Heere een eenvoudige schaapherder van de hei naar de preekstoel leidt. Neem, lees en doe er je winst mee. Daar krijg je geen spijt van!

Uitgeverij Den Hertog; ISBN nummer: 9.789.033.127.779. Prijs 8,90. Leesniveau AVI 6, CLIB 7 toegekend door Cito i.s.m. KPC Groep.


Jona

'Jona', uit de serie kleine profeten, door ds. W. Visscher. Dit is het tweede deel in de Serie Kleine Profeten, Bijbelstudies voor persoonlijk gebruik en in verenigingsverband.

De serie wordt uitgegeven in samenwerking met de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten. Elk deeltje is van gelijke opzet, een vast stramien. Na een algemene inleiding over het Bijbelboek (datering, historische context, auteur enz.) volgen hoofdstukken waarin steeds een perikoop dan wel thematische eenheid als volgt behandeld wordt:

Wat staat er precies en in welke context? Aangegeven met de letters Alpha en Omega. Wat zijn de lijnen naar andere delen van de Schrift? Met als symbool een opengeslagen Bijbel. Wat heeft het ons vandaag te zeggen? Een brug als teken naar onze tijd. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met gespreksvragen. De loep/vergrootglas als herkenning van dit onderdeel. Eerder verscheen in deze serie de profeet Hosea door ds. B. Labee.

Achterin het boekje geeft ds. Visscher (predikant van de Gereformeerde Gemeente te Amersfoort) nog aanvullende mogelijkheden tot verdere studie. Uitgeverij Den Hertog, ISBN nummer 9.789.033.128.134. Prijs € 8,90.


Samuël

'Samuël – Jong door God geroepen, door ds. M. Karens. Ds. M. Karens is predikant van de Gereformeerde Gemeente te Werkendam. Voor jongeren vanaf 16 jaar.

Jullie lezen in dit boek de geschiedenis van een jongen, die ongeveer drieduizend jaar geleden leefde. Al vroeg bracht zijn moeder hem in de tabernakel (wellicht drie of vier jaar oud). Zijn moeder had een gelofte gedaan: als u mij een zoon schenkt, dan zal ik hem aan u teruggeven. Zijn naam betekent: van de HEERE gebeden. Gehoorzaam aan de roeping van God, heeft hij zijn leven in de dienst van de HEERE besteed. Dat was in de tijd van de Richteren. Ieder doet wat goed is in zijn ogen. Je kunt die tijd wel enigszins vergelijken met onze tijd. Samuël werd al jong door de HEERE geroepen en mocht een lichtend licht en een zoutend zout zijn voor zijn omgeving. Hoe kan dat? De HEERE was met hem. Dan kun je overal zijn. Dit boekje bevat zeven hoofdstukken en in die hoofdstukken wordt 1 Samuël 1-3 voor het voetlicht gehaald. De stof van dit boekje is gedeelte gehouden in Bijbellezingen. De heer J. Versloot van uitgeverij Den Hertog heeft de stof bewerkt en op schrift gesteld voor onze jongeren. Aan het eind van het woord vooraf van ds. Karens wijst hij er op: de God van Samuël leeft nog. En… de God van Samuël werkt en roept nog. In het bijzonder geldt dat voor de dagen van de jeugd. Het is zijn wens dat de Heilige Geest het lezen zegent, zodat jonge mensen naar God gaan vragen: 'Spreek, HEERE, want Uw knecht hoort!'

De inhoud van dit leerzame boekje is als volgt verdeeld: 1. Samuël, de dienaar van God. 2. Hanna in Silo. 3. Een van God gebeden zoon. 4. In de tabernakel te Silo. 5. De jeugdjaren van Samuël. 6. Jong door God geroepen 7. Profeet van de Heere.

Aan het eind van elk hoofdstuk staan een aantal gespreksvragen. Voorbeelden bij het tweede hoofdstuk:
a.Wat was de taak van Eli? Wie is de meerdere van Eli? Lees artikel 26 van de N.G.B.
b.'Veel beloften blijven op het ziekbed achter.' Wat bedoelt deze uitdrukking te zeggen?
c.Noem de twee dingen die Hanna aan God belooft. Wat kun jij hiervan leren?
d.Wat kun jij praktisch leren uit het optreden van Eli tegenover Hanna? Betrek hierbij H.C. Zondag 43.

Neem, lees en doe er je winst mee. Merk op mijn ziel wat antwoord God je geeft!

Uitgegeven bij Den Hertog onder het ISBN nummer 9.789.033.127.915, prijs € 13,90.

Afbeelding
Afbeelding