Met raad en daad

Wat zegt een naam?

Graag zou ik van u weten wat het verschil is tussen de keurslager en de topslager. Mijn man en ik hebben daar ieder een eigen mening over.

Wij vermoeden, dat er heel weinig verschil bestaat tussen hen beiden en andere slagers die een goede kwaliteit vlees en vleeswaren willen verkopen. Het zijn twee verschillende organisaties die elk voor zich met (gediplomeerde) slager patroons in een aantal plaatsen winkels hebben geopend en elk een pakkende naam voor hun eigen groep bedrijven kozen. "What's in a name?" vroeg de toneelschrijver Shakespeare zich af in zijn 'Romeo & Julia', ofwel "Wat zegt een naam"? Wilt u het precies weten, dan zult u zich met even malse 'biefstuk van de haas' van een willekeurige winkel van elk dezer ketens tot een beëdigd keurmeester moeten wenden.

Biologische klok

Even voordat één van onze klokken op de overloop slaat, word ik wakker. Als ik gewekt zou worden door het slaan, kon ik het begrijpen maar dit eerdere ontwaken begrijp ik niet.

Het is één van de geheimzinnige genen in uw eigen lichaam die functioneert als biologische klok en die u ook 's morgens op de juiste tijd wekt, als u dat wenst. Ga maar eens slapen met de gedachte dat u een uur eerder op wilt. U moet er de eerste keer wel sterk aan denken en - als u iets beter door plaatjes dan door woorden onthoudt - even een wijzerplaat met wijzers op het juiste uur tekenen en bekijken als u in bed ligt, maar dan wordt u prompt zonder wekker en op het juiste moment wakker. En na enkele keren proberen zal het u wel lukken voortaan altijd zonder wekker op de juiste tijd op te staan. Dezelfde gen die ook bloemen 's morgens doet opengaan en bijv. nachtdieren 's avonds wekt, kan ons op verscheidene manieren van dienst zijn. Blijkbaar heeft u eens op de klok (ken) in huis willen letten, bijv. of die gelijk liep(en), en onwillekeurig dat gen met inwendige tijdmechanisme ingeschakeld, zodat het u juist voor het sláán van die klok wekte. U kunt het uitschakelen door sterk te denken aan de tijd dat u werkelijk wakker wilt worden.

Elke avond hoofdpijn?

Bij een temperatuur onder de tien of boven de 25 graden C kan ik niet buiten zijn, hoewel ik vroeger altijd in de fruitteelt buiten werkte. Mijn leeftijd is 69 jaar, de bloeddruk 70 - 120. Krijgt mijn lichaam soms te kort aan bepaalde voedingsstoffen, of kan de verhouding verkeerd zijn? Ik heb namelijk altijd hoofdpijn.

Hoofdpijn is een symptoom dat helaas bij heel veel verschillende aandoeningen voorkomt. Om de juiste oorzaak van uw klachten te achterhalen, is een grondig lichamelijk onderzoek noodzakelijk. Onze medicus raadt u na het lezen van uw uitvoeriger brief aan, beslist een specialist in te schakelen. Omdat uw klachten verergeren bij hogere of lagere temperaturen, denkt hij aan een neuroloog of een specialist voor vaatziekten.

Het juist midden

Als je volgens het recept een gerecht midden in de oven moet plaatsen, wordt er dan bedoeld midden op de bakplaat, of qua hoogte midden in de oven?

Bij het bakken dient elk gerecht midden op de bakplaat te staan, teneinde te voorkomen dat de ene zijde te veel en de andere te weinig hitte van de branders ontvangt. Een cake zou dan aan een zijkant kunnen aanbranden. 'Midden in de oven' betekent echter, dat de bakplaat niet te hoog of te laag, maar wat hoogte betreft precies in het midden in de oven moet worden geschoven.