Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Politiealarmering 's nachts via meldkamer te Dordrecht

In de gemeenten Goedereede en Oostflakkee is dezer dagen een nieuw politie-alarmeringssysteem van kracht geworden dat functioneert op de tijden dat de groepsbureaus gesloten zijn. Normaliter is dat tijdens de avondlijke en nachtelijke uren en die zijn juist heel interessant voor het plegen van die praktijken die het daglicht niet verdragen kunnen. Vandaar dat een snelle alarmeringsmogelijkheid van het politieapparaat gewenst is.

De nieuwe regeling biedt de mogelijkheid, wanneer men in een van genoemde plaatsen 's nachts het politiebureau belt dan wordt men via de telefoonbeantwoorder verwezen naar nr. 01850-33188, het nummer van de meldkamer van de Rijkspolitie te Dordrecht en daar is men 24 uren per dag actief. Het binnengekomen telefoontje wordt a la minute doorgegeven aan de surveillance die het dichtst in de buurt is. Het zal zeer binnenkort ook zo zijn dat er op elk uur van de dag en de nacht minstens één surveillance van de Rijkspolitie op Goeree-Overflakkee paraat is. Wanneer deze surveillance het bericht via de mobilofoon ontvangt begeeft hij zich naar de opgegeven plaats. Al naar gelang de te rijden afstand zal de politie spoedig aanwezig zijn op de plaats van het doorgegeven misdrijf of ongeluk.

Overigens is het aan "Dordt" ter beoordeling of niet de telefoonwacht en via hem de politie ter plaatse wordt gewaarschuwd want ook daarvan is de meldkamer precies op de hoogte. Elke groep geeft 's avonds door wie van de agenten in de komende nacht de telefoonwacht heeft en Dordt blijft ook op de hoogte van de bewegingen van de surveillerende wagens die dat frequent aan Dordt laten wellen. Wanneer er b.v. in de nacht een diefstal wordt gepleegd dan kan de meldkamer alle in haar district opererende wagens verzoeken naar de daders uit te zien. De groepen Goedereede en Oostflakkee zullen over een drietal maanden hun bevindingen met de nieuwe regeling rapporteren. Vooruitlopend daarop kan wel gezegd worden dat het sneller en effectiever werkt dan de traditionele melding bij een van de agenten in de plaatsen van inwoning. In Middelharnis hanteert men nog het traditionele systeem. De telefoonbeantwoorder verwijst naar het nummer in Middelharnis en Dirksland moet dus - ook 's nachts 01870-2444 worden gedraaid.

Wie zijn boodschap ook overdag kan doen wachtte liever niet tot de avond. Dat Is ook wat plezieriger zoals in Ouddorp waar men dan mevr. Corrie Bos­ land-Pijl (op de foto) aan de lijn krijgt tegen wie u dan in eerste instantie uw hart kunt uitstorten al geeft ze het telefoontje uiteraard met spoed door.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 7 januari 1972