Het lichtpunt aan het einde van het jaagpad. Het realiseren van een replica is een van de ideeën om de aantrekkingskracht te vergoten van de haven en het havenkanaal van Stellendam.
Het lichtpunt aan het einde van het jaagpad. Het realiseren van een replica is een van de ideeën om de aantrekkingskracht te vergoten van de haven en het havenkanaal van Stellendam. Foto:

Havenkanaal Stellendam moet attractieve belevingsplek worden

STELLENDAM – Na de plannen voor het opknappen van de havens en havenkanalen van Dirksland en Goedereede-Havenhoofd, in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, zijn er nu ook ideeën voor het aanpakken van de haven van Stellendam.

Door Kees van Rixoort

Er is al het een en ander gebeurd. Zo kun je vanuit de haven van Stellendam met een zalmschouw of een trapkano het Zuiderdiep op richting Goedereede-Havenhoofd. Er is een nieuwe afmeerplaats gekomen en in 2016 is ook een picknicktafel aan de haven geplaatst. Daarnaast is de haven uitgebaggerd.

Dat verbetert de beleving, maar er zou nog veel meer moeten gebeuren om de haven weer iets van de allure van vroeger te geven, toen de Stellendamse vissersvloot daar lag. Wat? Het realiseren van een replica van het lichtpunt dat voorheen bij de uitgang van het havenkanaal stond, bijvoorbeeld, wellicht in combinatie met een 'stilteplek'. Het in ere herstellen van muraltmuurtjes langs het jaagpad en de duiker aan de kant van de oude haven. De historie van het gebied vertellen (door ambassadeurs of via een app). En aansluiten bij bestaande wandel- en fietsroutes, de aanlandplek van de Waterbus en het nog te realiseren Toeristisch Overstap Punt (TOP). Nog verder kijkend zijn er combinaties mogelijk met bezoeken aan bijvoorbeeld de visafslag, A Seal en de Haringvlietsluizen.

Bij het ontwikkelen van de Stellendamse haven plus havenkanaal tot een interessante belevingsplek is de dorpsraad nauw betrokken. De plannen, die nu nog globaal zijn, worden uitgewerkt in 2017, waarna ze in 2018 een Erfgoedlijnproject zouden kunnen zijn.

Hier stonden de boten droog, zodat men aan de romp kon werken.