Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Gastles over zwerafval

Vervolg van de voorpagina

De aanwezige wethouder zette z'n oren goed open om op te pikken wat zoal naar voren werd gebracht, ook door de kinderen in de klas. Want die wisten te vertellen dat er in het Dirkslandse bos veel afval ligt. 's Avonds komen daar nogal eens "grote jongens", die er flink wat bierflesjes en -blikjes dumpen, en lege chipszakken, pal náást de aanwezige afvalbakken. En omdat lang niet alle bushaltes van prullenbakken zijn voorzien, vind je ook dáár nogal eens wat. Hetzelfde geldt van hondenuitlaatplaatsen.
De wethouder vond 't een prima idee om nog eens te kijken of alle aanwezige afvalcontainers wel op de goede plek staan en om daar de scholen bij te betrekken, zei hij. Ook wat hondenuitlaatplaatsen betreft wordt momenteel bekeken of die zich wel op de juiste plekken bevinden, zo gaf hij aan. "En natuurlijk zou het gedrág van mensen moeten veranderen! Iets waar we met z'n allen aan moeten werken, vanuit de gedachte 'goed voorbeeld doet goed volgen'."

Spelenderwijs

Onderdeel van de gastles vormde een spel met mini-kliko's, waarbij kinderen moesten aangeven tot welke categorie allerlei soorten afval behoren en waar je dat achter moet laten. In de glasbak? In de gft-container? Bij het oud papier? Bij het klein chemisch afval? Bij de milieustraat? Of gewoon bij het restafval?
Bij het oud papier mag wel het karton, maar geen kartonnen drinkpakken: die zijn vanbinnen met plastic bekleed. En in de glasbak mogen géén drinkglazen en glazen borden of vazen: daar zitten dikwijls nog andere stoffen in dan alleen glas; lood bijvoorbeeld. En wist je dat in de bak voor plasticafval wél lege drankblikjes mogen? Doe in de gft-container liever geen dode dieren, ook niet als ze maar klein zijn, maar geef ze een plekje in de grond; daar verdwijnen ze en vormen ze voedsel voor de bodem.

Opruimen

Na zo veel wetenswaardigheden te verwerken hebben gekregen, was er voor de kinderen ook een praktisch deel aan de les verbonden: het laatste deel van de ochtend konden ze zich buiten uitleven door de buurt rond de school in te gaan. Niet om belletje te trekken maar om, voorzien van plastic zak en grijper, zo veel mogelijk zwerfafval op te ruimen.