Kans op eerste vorstperiode groot komende week

De atmosfeer is nu afgekoeld en vooral op grotere hoogte wordt het flink koud, tot wel bijna -40 graden. Tussen een zich opbouwend hogedrukgebied boven de Atlantiek en lagedrukactiviteiten bij Scandinaviƫ ontpopt zich een koude noordwestcirculatie waar we ook tijdens 't weekend nog mee te maken hebben. Tevens hoort hier zeer regelmatig wisselvallig weer bij, vooral op vrijdag nog in de vorm van koude buien. Doordat die bovenlucht zo rap afkoelt krijgen de buien vanaf de Noordzee steeds meer een winterse lading. We moeten dan denken aan stofhagel, grove hagel, korrelsneeuw en 'gewone' grote sneeuwvlokken. We komen terecht in zogenaamde getransformeerde arctische lucht die wordt aangewarmd boven de zee.

Op woensdag was het nog relatief mild op Flakkee toen het regende bij 'n temperatuur van rond 10 graden. De vrijdag is nogal onstuimig (noordwest windkracht 8 op de kust eerst nog) en er vallen winterse buien. Tijdens het weekend blijft het overdag rond 5-6 graden en in een stevige bui kan het kwik dalen naar 2. In het weekend is het dus relatief fris te noemen. Tot vorst komt het nog niet tijdens de nachten. Begin volgende week koelt het nog verder af op de Eilanden en duiken we geleidelijk de vorst in. Mocht het zich ontwikkelende hogedrukgebied dan boven onze omgeving arriveren, krijgen we een paar flink koude nachten met minima tot -5 graden. Overdag wordt het dan nog iets boven nul in de middagen.

Komt het hogedrukgebied meer noordoostelijker uit, bijvoorbeeld boven Zuid-Scandinaviƫ (meest voor de hand liggende optie thans) kan het structureel kouder worden met wellicht ook overdag temperaturen iets beneden nul vanaf woensdag. Het belooft wel droger te worden met meer zon erbij begin nieuwe week. Het weekend is in ieder geval een belangrijk breekpunt voor wat betreft het verdere verloop van de winter. Komt de kou goed door na het weekend, dan zijn we wellicht vertrokken voor een echte winterse episode.

De Eilanden liggen het dichtst bij zee als we dat vergelijken met de gebieden landinwaarts. Het moge duidelijk zijn dat mocht het eventueel tot schaatsen komen eind komende week, dat elders in het land eerder mogelijk kan zijn dan in het wat mildere uiterste zuidwesten van de provincie Zuid-Holland.