Een heus kliko-spel maakte onderdeel uit van de gastles op 'De Inktvis'.
Een heus kliko-spel maakte onderdeel uit van de gastles op 'De Inktvis'. Foto: Hans Villerius

'Verbeter het milieu, begin bij jezelf!'

DIRKSLAND – 'Verbeter het milieu, begin bij jezelf!'. Die slogan vormde de achtergrond van de gastles over afval die gisteren werd gegeven op o.b.s. 'De Inktvis' in Dirksland. Namens Stichting Milieu Dichterbij verzorgde Rob van der Drift die dag een gastles op school. En ook wethouder Daan Markwat was ervoor naar de schoolklas gekomen, van groep 5, zo belangrijk vindt hij 't dat de kinderen nú al bewust bezig leren zijn met de zorg voor het milieu.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Stichting Milieu Dichterbij is een educatief centrum voor duurzame ontwikkeling. Ze biedt gastlessen aan en organiseert workshops en thema-avonden. Eén van de doelgroepen van de onafhankelijke stichting is het onderwijs, waar eigen vakleerkrachten van de stichting gastlessen geven over thema's als 'afval', 'consumeren', 'geluid', 'klimaat en energie', 'lucht', 'natuur' en 'vervoer'. Scholen kunnen zich opgeven voor een gastles. En op o.b.s. 'De Inktvis' vinden ze de zorg voor het milieu een belangrijk item, waarover je bij de kinderen niet vroeg genoeg kunt werken aan een stuk bewustwording. Zo dus ook in groep 5, waar gisteren de gastles werd gegeven.

Geschrokken

In de klas waren ze nogal geschrokken van de hoeveelheid afval die de kinderen dagelijks naar school meenemen om in de pauze wat te eten en te drinken te hebben. Vooral pakjes drinken: gemiddeld tweehonderd stuks per kind per jaar. Voor een school als 'De Inktvis', met zo'n tweehonderd leerlingen, betekent dit jaarlijks een berg van 40.000 pakjes.
Voor het afval is de school slechts voorzien van één grote container, maar graag zag 'De Inktvis' dat alle scholen op het eiland méérdere afvalcontainers zouden hebben, om het afval te kunnen scheiden. Ze zou hierin zelfs wel een soort voorbeeldfunctie willen vervullen, zo viel gisteren te beluisteren.

Lees verder op pagina 17.