Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Anne van het groene huis

Lucy Maud Montgomery
2016. uitgeverij Karmijn
344 blz., € 19,99
ISBN 9789492 168092

Anne Shirley heeft het tot nu toe niet gemakkelijk gehad in haar jonge leven. Als kind van jong gestorven ouders zwerft ze rond tussen diverse opvanggezinnen. De meeste families zien haar vooral als een goedkope werkkracht. Uiteindelijk belandt ze in een weeshuis.

Op een dag besluiten Marilla en Matthew Culbert, broer en zus die al jaren samen wonen in het Groene Huis, om een jongen uit het weeshuis te adopteren. Het is de bedoeling dat deze jongen Matthew zal gaan helpen bij het werk op het land. Op de afgesproken dag staat er op het station geen jongen, maar een mager roodharig meisje met sproeten te wachten om opgehaald te worden. Ondanks de vergissing weet Anne langzamerhand een plaats te veroveren in de harten van de bewoners van het Groene Huis. Anne heeft een rijke fantasie en is een echte kletskous.

Ze weet zich staande te houden in een wereld die in eerste instantie niet op haar lijkt te zitten wachten.

Het ontroerende verhaal heeft humor, vaart en bevat verrassende wendingen. De gevoelens van een weeskind worden heel invoelbaar beschreven. Anne heeft haar rijke fantasie vaak nodig om te overleven. Ze is ondanks alles wat ze in haar korte leven al meemaakte een bruisend kind dat sprankelt van levenslust. Hier proef je al iets van de sterke vrouw die ze uiteindelijk worden zal.

Anne is naast humoristisch ook heel gevoelig. Ze koestert een grote liefde voor de natuur om haar heen. De beschrijvingen van de omgeving van het Groene Huis zijn bijzonder mooi en origineel wat betreft woordkeus. Een compliment voor de Nederlandse vertaler.

Warm hart

Blij word je als lezer van de levenslust en moed van het magere verwaarloosde weeskind dat zich allengs ontpopt tot een talentvolle studente.

De karakterontwikkeling van Anne als kind tot een sterke zelfbewuste jonge vrouw wordt goed neergezet. Een andere persoon in het boek die een sterke karakterontwikkeling doormaakt is de ietwat knorrige en kritische Marilla. Ze smelt in de loop van de jaren steeds meer voor de charmes van de sprankelende Anne en het gemopper en de strengheid maken meer en meer plaats voor een warm hart dat gevoelens durft te uiten.
Het boek schetst een goed beeld van het dorpsleven in een klein plaatsje in Noord-Canada aan het begin van de 20e eeuw.

In 1908 verscheen de eerste druk van het eerste deel in de romancyclus over het roodharige weesmeisje Anne. Wereldwijd werden miljoenen exemplaren verkocht en velen sloten hoofdpersoon Anne voorgoed in hun hart. Deze nieuwe hertaalde uitgave bevat een voorwoord van jeugdboekenschrijfster Anna Woltz.
Lucy Maud Montgomery (1878-1942) verloor haar moeder als kind en werd opgevoed door haar grootouders. Na haar studie tot onderwijzeres gaf ze jaren les en schreef daarnaast tientallen romans.

In 2003 verwierf de schrijfster met 'Anne van het Groene Huis' de 41e plaats in de Britse Big Read verkiezing voor de beste roman ooit.
Door de kwaliteit en authenticiteit van het verhaal een aanrader voor kinderen vanaf ongeveer 12 jaar én volwassenen.