Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Een vreemdeling in de storm

Deze keer een tweetal boeken:
'Een vreemdeling in de storm', uit het leven Alexander Comrie, door B. Hooghwerff, uitgegeven bij Den Hertog onder ISBN nummer: 9.789.033.127.946. Prijs € 8,90

'Geloofsgetuigenis van Salomo de Jood', het vergeten eerste geschrift van Alexander Comrie en Comries begintijd in Holland, verschenen bij Den Hertog. Het ISBN nummer is: 9.789.033.127.953. en de prijs voor dit boek is €16,90.

Een vreemdeling in de storm beschrijft het leven van de jonge Alexander Comrie in het bijzonder de gebeurtenis tijdens een zware storm. Dit boek is geschreven voor jongeren vanaf 9 jaar. Dat is ook op de cover goed te zien:
Inktzwarte wolken jagen door de lucht. Het wordt steeds donkerder. Het waaide al hard, maar nu begint het echt te stormen. Dan stort de regen neer. Iedereen vlucht naar binnen. Het schip begint gevaarlijk over te hellen. Als een notendop wordt het heen en weer geslingerd.
De jonge Comrie komt voor de Nederlandse kust in een zware storm terecht. Bij hem komt de vraag op of het ooit Schotland, zijn vaderland, terug zal zien. Druipnat staat hij even later weer op de havenkade. Een boer biedt hem onderdak aan. Alexander krijgt droge kleren en een warm bed. Maar hij ontmoet ook kinderen van God die hem geld willen geven om te studeren. Nu kan hij toch predikant worden! Deze Schotse vreemdeling bleef in Holland wonen. Tot aan zijn dood in 1774 heeft deze dominee Alexander Comrie in ons land heel veel werk mogen doen in het Koninkrijk van God. Dit jeugdboek is gebaseerd op historische feiten. Verschillende gebeurtenissen uit de begintijd van Comrie in Holland zijn tot op heden onbekend gebleven. De auteur heeft de historische onderbouwing van deze feiten weergegeven in het volgende boek dat we van hem bespreken: Geloofsgetuigenis van Salomo de Jood. Naast de vele geschriften, die van en over Comrie zijn verschenen is dit een goede aanvulling, in het bijzonder voor onze jonge mensen. Dan kunnen zij al vroeg kennis nemen van het leven en werk van Comrie op hun eigen niveau. Van harte aanbevolen vanaf de leeftijd van 9 jaar.


Geloofsgetuigen van Salomo de Jood

Geloofsgetuigenis van Salomo de Jood, het vergeten eerst geschrift van Alexander Comrie en Comries begintijd in Holland is de vrucht van een (kerk) historisch onderzoek door B. Hooghwerff. Hij vond in de catalogus van de Vrije Universiteit van Amsterdam dit werkje, waarvan hij wel het bestaan wist, maar het nooit in handen gehad heeft. Dit werkje geeft ook duidelijkheid over de begintijd van Comrie in Nederland. De gegevens van dr. A. G. Honig, die een dissertatie over Comrie heeft geschreven, worden aangevuld en bevestigd. De schrijver heeft e.e.a. vereenvoudigd en de hoofdlijnen uit de voorrede van het origineel van toelichtende opmerkingen voorzien. De schrijver van de inleiding bij het origineel, Willem Hoogwerf, bleek een ver familielid van de auteur van dit boekje te zijn. B(as), Hooghwerff hoopt dat deze uitgave niet alleen een bijdrage zal leveren aan kerkhistorische geschiedschrijving, maar ook mag leiden tot (voortdurend) gebed voor de bekering van het Joodse volk, waarvan in de loop der eeuwen al vele eerstelingen zijn toegebracht. En dat het geloofsgetuigenis van Salomo de Jood door genade weerklank mag vinden in de harten van velen, Joden en niet-Joden.
Het boek getuigt van een nauwkeurig onderzoek en speurwerk en geeft een goed inzicht in het leven en werk van Comrie. De auteur draagt die boek op in dankbare herinnering aan zijn geliefde vader, die belangstelling voor kerkgeschiedenis bijbracht en kerkhistorisch onderzoek stimuleerde. Gezien de diverse boeken die B. Hooghwerff geschreven heeft, mogen we zien dat die stimulans van zijn vader vruchten heeft afgeworpen. Dit boek heeft een Woord vooraf, een lange inleiding van ruim 50 blz., dan aan de lezer (Thomas Humfrey), het geloofsgetuigenis van Salomo de Jood, Hoofdlijnen uit de Voorrede en de aanvullende opmerkingen van Willem Hoogwerff en bijna 10 blz. met noten. Dit doorwrochte werk is het waard om gelezen te worden. Een kort citaat uit het laatste gedeelte van het getuigenis van Salomo de Jood:
Als ik terugdenk aan mijn vroegere staat, toen ik vertreden lag in mijn bloed en gevangen was in de zonde, toen ik niet dacht aan Jezus Christus, ja, als ik bedenk dat Jezus Christus, nog voordat ik was geboren, aan mij dacht en Zijn leven aflegde voor mij, en genoegdoening deed voor mijn zonde – wanneer ik deze dingen overweeg, word ik gedrongen te bidden om de geest der dankzegging, opdat ik God in eeuwigheid mag loven, Die door de rijkdom van Zijn genade mij heeft ingebracht, als een van de eerstelingen van die grote oogst van de van de Joden, als een natie zal worden geboren op één dag. Ik geloofd vast dat die oogst ophanden is.
Simeon mocht er al van getuigen: 'Een Licht tot verlichting der heidenen en tot heerlijkheid van Uw volk Israël. Het is de moeite waard om niet alleen om het getuigenis van Salomo de Jood dit boek aan te schaffen, maar ook om de waardevolle gegevens uit de inleiding. En zo wordt het vergeten eerste geschrift van Comrie op een duidelijke wijze onder de aandacht gebracht.

Afbeelding