Neem en lees

'Kopperen'?

Kunt u mij uitleggen waar liet woord 'kopperen' (met dubbel-p) vandaan komt? Het wordt gebruikt van Driekoningen tot Vastenavond.

Dat is een oud begrip uit ons middeleeuwse Middelnederlands! Het heeft metterdaad te maken met de feestdag Driekoningen (6 januari), want de nog bekende Koppermaandag of Koppertjesmaandag werd vroeger op de eerste maandag na Driekoningen door vele ambachtslieden gevierd. Toen dat Koppersfeest geleidelijk meer door het kerstfeest verdrongen werd, hebben de boekdrukkersgezellen het nog vele jaren in stand gehouden. Men spelde het aanvankelijk als 'coppeldach' en had blijkbaar te maken met 'coppel' in de betekenis van binding, onderlinge band, reglement, althans afspraak waardoor men 'gecoppeld' (toen gecopperd) ofwel gebonden was. Op die 'Coppermaandach' werden veel jaarcontracten afgesloten of hernieuwd en daar werd een handgeld (voorschot) bij betaald. Vandaar het feest bij degenen die opeens zo'n bedrag ontvingen. Het 'copperen' dat u bedoelt, duidde op feestelijkheden die in verband hiermee gedurende het carnaval, dus tot Vastenavond konden duren.

Nierstenen en peren

Mijn vader en schoonvader hebben wel eens last van nierstenen. Kunnen deze stenen ontstaan door het eten van peren?

Nierstenen worden 'in de nieren gevormd en indien stukjes hiervan afbreken kunnen ze een verstopping in de afvoergang geven. dit is de oorzaak van de koliekpijn. De oorzaak is voor een belangrijk deel gelegen in de aanleg, het komt nogal een familiair voor. Voorts kan kalkrijk voedsel een rol spelen. U behoeft zich geen zorgen over peren te maken, omdat het aantal peren dat doorgaans wordt gegeten daarvoor te weinig is. wel kan weinig drinken van invloed zijn.

Yin & Yang

Wat ik u hierbij opstuur is een teken dat ik vaak tegenkom, maar met navragen ben ik er niet achter gekomen wat het betekent. Weet u het?

Dit figuurtje stelt Yin en Yang voor. Dit zijn twee principes uit een theorie die volgens haar aanhangers zou zijn uitgedacht door een filosofisch ingestelde Chinese keizer die zo'n zesduizend jaar geleden geleefd kan hebben. Symbolisch werden het vrouwelijk element Yin en het manlijk element Yang voorgesteld als twee tegen elkaar liggende 'komma's'. De donkere is Yin en de licht gekleurde Yang. Tezamen vormen zij een cirkel.

Geloogd of geloven?

Ons dochtertje slaapt op een 'geloogd grenen' bed. Is dit niet schadelijk voor de gezondheid?

Die woorden 'geloogd grenen' berusten op loze propaganda om het hout fraaier voor te stellen dan het is. Grenenhout en vele andere soorten naaldhout bevatten geen looistoffen en behoeven dus niet geloogd te worden. Men kan ze wel logen, maar of dat het beoogde effect heeft, hangt af van het feit of dat hout looistoffen bevat. Grenenhout als dat van bedoeld bed komt van de Pinussoorten, bij ons voornamelijk van de grove den (Pinus silvestris). Amerikaans grenen of pitch-pine komt van de Pinus palustris; de zilverspar of -den (Albies alba) levert dennenhout en de fijnspar (die wij zo graag als kerstboom gebruiken maar Picea abies heet) is de leverancier van het vurenhout. Aangezien deze houtsoorten geen van alle looistoffen bevatten, hoeft u zich niet bezorgd te maken over de gebruikte reclamekreet. Uw dochtertje kan rustig in haar bedje slapen en u hoeft er niet wakker van te liggen.