De trotse leerlingen van de Bosseschool.
De trotse leerlingen van de Bosseschool. Foto: Adri van der Laan

Leerlingen Bosseschool twee bij 'Meest duurzame idee van Nederland 2016'

MIDDELHARNIS - 'Een enorme besparing, zeer indrukwekkend' noemde de vakjury het groene idee van Sanne (15) en Danique (14) van het Canisius uit Tubbergen. De twee vriendinnen hebben zaterdag 24 december de finale van GreenTech gewonnen. De tweede prijs was voor vier leerlingen van de Bosseschool uit Middelharnis.

Voor de duurzame uitvinderscompetitie bij RTL 4 bedachten de twee leerlingen de Zwart Wit Lamellen; lamellen die aan de ene kant wit van kleur zijn en aan de andere kant zwart. Afhankelijk of je het binnen warm of koud wilt hebben, draai je de zwarte of witte kant naar buiten. Zo kan de verwarming of de airco een standje lager en bespaar je dus energie.

Met de Rolschoen Accu veroverden ook Ben, Tom, Jorian en Sanne een plek op het erepodium. De vier leerlingen van de C.B.S. Bosseschool in Middelharnis bedachten de Rolschoen Accu: de populaire Heelys rolschoenen met daaraan een dynamo en powerbank gemonteerd om zo rollend een telefoon op te laden. Het team sleepte met hun groene idee de tweede prijs in de wacht en daarmee ieder een virtual reality bril.

In GreenTech gingen jongeren tussen de 9 en 15 jaar de strijd met elkaar aan: wie heeft het beste idee voor een duurzame toekomst? In iedere aflevering van GreenTech werkten drie kandidatenteams onder begeleiding van een eigen GreenCoach aan een prototype of schaalmodel van hun uitvinding.
Website: www.rtl.nl/greentech