Veel belangstelling voor de Nieuwjaarsbijeenkomst in Ooltgensplaat.
Veel belangstelling voor de Nieuwjaarsbijeenkomst in Ooltgensplaat. Foto: Adri van der Laan

"Denk in kleuren en niet in zwart-wit"

Vervolg van de voorpagina

Kern- en buurtgericht werken is geïntensiveerd en de bestemmingsplannen Parel van de Delta en de Gemeentewerf Middelharnis konden worden vastgesteld. Bijzonder was dat de gemeente zowel de jury- als publieksprijs voor eilandmarketing ontving. Maar er waren ook trieste gebeurtenissen zoals de verkeersongelukken op het eiland, waarvan een aantal met dodelijke afloop. Verder verschillende branden en er was sprake van een aantal drugs gerelateerde misdrijven. Dat is de wereld. Zo is ook ons eiland. Een kleurrijke samenleving, met verschillen in geloofsovertuiging. Verschillen in interesse, in seksuele geaardheid en in politieke opvatting.

Respect

Mevrouw Grootenboer uitte haar zorgen over de afname van respect voor elkaar en over de toename van extreem geweld. Het gebrek aan respect voor mensen die een ander geloof aanhangen. Of een andere huidskleur hebben. Een andere taal spreken. Maar ook voor hen die een andere geaardheid hebben. Of fan zijn van een andere sportclub. Gebrek aan respect voor hen die hulp aan anderen verlenen en gebrek aan respect voor andermans leven en bezittingen. Zorgen over het denken in zwart-wit, aldus de burgemeester. Zij vroeg zich af wat de oorzaak van die polarisatie is. Is het de individualisering van de samenleving? Komt het door de invloed van social media? Vervagen onze waarden en normen? Is de stress in de wereld te groot? Of stellen wij als westerse samenleving onze grenzen niet duidelijk genoeg?

Samen

"Op brandhaarden in de wereld hebben we helaas weinig invloed. Maar we hebben wel invloed op onze eigen omgeving. Sámen maken wij Goeree-Overflakkee". Mevrouw Grootenboer deed een oproep om respect te hebben voor, en respectvol om te gaan met de medemens. Die oproep is aan iedereen. Ook aan hen die bij ons te gast zijn. Denk in kleuren en niet in zwart-wit. Om te accepteren dat er mensen zijn die anders denken en anders leven dan jijzelf. Ook dat is wat Goeree-Overflakkee mooi maakt. We hoeven het niet altijd eens te zijn met elkaar. Of alles maar goed te vinden, of allemaal dezelfde ideeën te hebben. Maar zolang er respect is, is er hoop op een betere samenleving".

Waardering

De jaarwisseling op Goeree-Overflakkee is redelijk rustig verlopen met relatief weinig incidenten. Dit is temeer het bewijs dat vernielingen en agressie niet nodig zijn om een feestje te bouwen. Sterker nog agressie, geweld en vernielingen horen niet bij een feest. Met name het toenemende geweld tegen hulpverleners is te absurd voor woorden. Het is totaal onacceptabel en daartegen moet stevig en snel worden opgetreden. De jaarwisseling is geen vrijbrief om alle grenzen te buiten te gaan. De burgemeester sprak woorden van waardering voor de inzet van politie, brandweer, ambulancediensten en de gemeentelijke buitendienst die hard werkten terwijl anderen feestvierden. Vervolgens ook de schijnwerper richtend op de talrijke vrijwilligers en mantelzorgers op Goeree-Overflakkee. Honderden mensen die vrije tijd belangeloos ter beschikking stellen aan anderen. Hetgeen zij doen is tegelijkertijd onbetaald én onbetaalbaar. Zij verdienen onze waardering en diep respect.

Uitdagingen

Tenslotte stipte mevrouw Grootenboer uitdagingen aan. Verdere inzet om het doel te bereiken van een energieneutraal eiland in 2020. We blijven actief om een getijdencentrale te kunnen laten realiseren. Het project Smart Water, waarin overheden, onderwijs en ondernemers samenwerken om in 2025 minstens 1.600 nieuwe banen te realiseren op Goeree-Overflakkee. Daarvoor zijn innovatieve bedrijven nodig. Ook in dit jaar zullen gemeenteraad en het college hun uiterste best blijven doen om de verantwoordelijke minister te bewegen om de rijkswegen – en met name de N59 – op Goeree-Overflakkee veiliger te maken.

Kwaliteit

Verder zal de gemeente zich ook in 2017 onverminderd blijven inzetten voor de kwaliteit van leven voor inwoners, voor onze ondernemers en onze gasten. Ons eiland vormt de verbindende schakel tussen drie provincies. Goeree-Overflakkee heeft een cruciale positie in de Zuidwestelijke Delta, van waaruit we de verbinding moeten leggen met de grote steden Rotterdam en Antwerpen. Dat is een mooie maar grote verantwoordelijkheid. Daarvoor is inzet van allen nodig. Niet alleen de gemeente. Maar samen met ondernemers, onderwijs, inwoners én overheden is het nodig om Goeree-Overflakkee daadkrachtig en slagvaardig te houden. Alleen dan komen wij goed uit de verf als sociaal, economisch vitaal eiland in die delta. Als het sterkste eiland van Nederland.

Ruimte bieden

De burgemeester wenste dat iedereen zich in 2017 én de jaren daarna thuis voelt en blijft voelen op Goeree-Overflakkee. "Want alleen daar waar ruimte is voor een kleurrijke samenleving, bestaat het vermogen tot de aanpassingen die de toekomst van ons zal vragen. Alleen daar waar respect, discipline en saamhorigheid heersen, zal ontwikkeling plaatsvinden. Alleen wanneer we ruimte bieden aan een ander, creëren we ruimte voor onszelf".