Omringd door kunstuitingen houdt burgemeester haar toespraak.
Omringd door kunstuitingen houdt burgemeester haar toespraak. Foto: Adri van der Laan

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Grootenboer:

Zorgen over afname respect en toename van extreem geweld

GOEREE-OVERFLAKKEE – Omlijst met een optreden van het saxofoonkwartet Blast, winnaar van de Rabobank Cultuurprijs en omringd door kunst in de ruimte, verzorgd door KunstPlus, de vereniging van professionele kunstenaars, hield burgemeester Ada Grootenboer -Dubbelman dinsdagavond haar Nieuwjaarstoespraak in het MFC 't Centrum aan de Weesmolenstraat in Ooltgensplaat. Woorden in het teken van de betekenis en invulling van het woord "respect". Met een terugblik op het jaar 2016. Een bespiegeling voor 2017. Een duiding van de positie van het eiland en vooral ook de diversiteit in de bruisende en kleurrijke samenleving.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Traditiegetrouw waren weer veel eilanders naar dit moment van samenkomst afgereisd. Het overhandigen van de beste wensen voor het nieuwe jaar, het leggen en onderhouden van contacten. Vertegenwoordigers van bedrijven, instellingen en maatschappelijke / sport- organisaties, hulpverleners, politici en individuele burgers. Zij schuifelden langs de opgestelde leden van het college van burgemeester en wethouders en secretaris, met een handdruk en korte wensenwisseling. Wethouder Markwat ontbrak door ziekte.

Terugblik

Na een hartelijk welkomstwoord schetste de burgemeester een aantal headlines uit het voorbije jaar. Het vierde jaar van de heringedeelde gemeente Goeree-Overflakkee. Met onder andere het Nederlands kampioenschap Wielrennen. Het evenement Dirksland 600 jaar. Ook werd Smart Water gelanceerd. Er is invulling gegeven aan de nieuwe rol van de gemeente en de samenleving in het kader van de veranderingen in het sociaal domein.

Lees verder op pagina 8.