Besluitvorming bestemmingsplan nieuwe begraafplaats in Ouddorp

GOEREE-OVERFLAKKEE – De gemeenteraad neemt donderdag12 januari een besluit over het bestemmingsplan Begraafplaats Ouddorp. Er dient een nieuw planologisch kader te worden vastgesteld voor de nieuwe begraafplaats in Ouddorp. Zoals bekend is hiervoor een locatie gekozen in het zandwallengebied en grenzend aan het natuurgebied De Kleistee. In overleg met beheerder Zuid-Hollandslandschap en de vereniging Natuur- en landschapsbescherming Goeree-Overflakkee is er een ontwerp opgesteld waarin de begraafplaats gecombineerd wordt met landschapsontwikkeling.

Door Jaap Ruizeveld

Er is al een lange periode van voorbereiding aan dit onderwerp voorafgegaan. Door de voormalige gemeente Goedereede is in 2005 een Nota begraafplaatsen opgesteld, waaruit bleek dat er op enige termijn behoefte zou ontstaan aan een uitbreiding van de begraafplaats van Ouddorp. In eerste instantie is er onderzocht of de bestaande begraafplaats aan de Dorpsweg kon worden uitgebreid. De omliggende percelen bleken echter niet beschikbaar. Vervolgens is er een locatiekeuze onderzoek uitgevoerd waarin onderzocht is welke locatie dan geschikt is voor een nieuwe begraafplaats.

Locatie

In 2010 stemde de raad in met de locatie aan de Dirkdoensweg. Deze locatie past niet in het geldende bestemmingsplan. Er is daarom een nieuw bestemmingsplan opgesteld en in procedure gebracht. Tegen het ontwerpbestemmingsplan zijn 2 zienswijzen ingediend. De zienswijzen hebben op hoofdlijnen betrekking op de gevolgen van het verlagen van het grondwaterpeil en het mogelijk aantasten van de landschappelijk kwaliteit ter plaatse. De behandeling van de zienswijzen vormt geen aanleiding om het bestemmingsplan te wijzigen.

Argumenten

Als argumenten wordt in het voorstel genoemd dat uit onderzoek, al uitgevoerd door de voormalige gemeente Goedereede, is berekend dat de huidige begraafplaats aan de Dorpsweg medio volgend jaar (2018) geen mogelijkheden meer biedt voor het begraven. Ruimen van graven was en is geen optie. Derhalve is in het genoemde onderzoek gezocht naar een meest geschikte locatie voor een nieuwe begraafplaats en dat werd de locatie aan de Dirkdoensweg. In het te nemen raadsbesluit staat dat er maatregelen getroffen worden om daling van het grondwaterpeil zo veel mogelijk te beperken.

Overeenstemming

Destijds is in opdracht van de gemeente door Brons en Partners een ontwerp gemaakt voor een nieuwe begraafplaats aan de Dirkdoensweg in Ouddorp. Herstel en versterking van landschappelijke, cultuurhistorische en natuurwaarden zijn hierbij van groot belang. De gronden er omheen maken onderdeel uit van een uniek zandwallenlandschap. De zandwallen liggen in beschermd gebied en zijn in de Provinciale Structuurvisie opgenomen als Ecologische Hoofdstructuur en Kroonjuweel Cultureel Erfgoed. De voormalige gemeente Goedereede, de stichting het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) en de vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) kwamen in 2012 tot overeenstemming over de invulling van het gebied. Na vaststelling van het bestemmingsplan door de raad wordt het document gedurende zes weken ter inzage gelegd voor het indienen van zienswijzen bij de Raad van State. Na deze termijn treedt het plan in werking.