Vooral zondag merkbaar milder buiten

Het nieuwe jaar begon zowaar met wat winterse perikelen en 1 januari was direct de koudste dag van deze winter tot nu toe. Op diverse plaatsen viel wat sneeuw en er werd ijzel gemeld (regen die viel bij een temperatuur iets onder nul). De vorst vanuit 't zuiden reikte tijdelijk tot de lijn Den Haag-Utrecht-Enschede.
Op woensdag was het aanvankelijk vrij onstuimig en het regende ook nog. Later kwamen er een paar losse buien met wat met stofhagel. De bovenluchttemperatuur is gedaald. Vooral op donderdag merkten we dat.
De temperatuur kwam niet meer zo hoog uit en de lucht oogde en voelde eigenlijk al flink winters aan.
In de nacht naar vrijdag vroor het bijna matig op Flakkee en overdag was het maar amper boven nul.

We zien een golf met zeer koude lucht afzakken via Scandinaviƫ (uiteindelijk richting Balkan, Griekenland)
Door de voor ons nogal winteronvriendelijke ligging van het hogedrukgebied tot zaterdag, stroomt de zeer koude lucht eigenlijk net langs Nederland zuidwaarts en schraagt de oostelijke provincies. Vooral Polen, het Alpengebied en later dus Griekenland hebben te maken met bijzonder koud weer (ook sneeuwval aldaar).
In onze contreien (Eilandenregionen) merken we nu al dat het waterkoud is (zeker later op de vrijdag bij een aanwakkerende zuidenwind). Tegen middernacht is er een kans op sneeuw of regen met gladde ijzel.
Juist vanaf Driekoningen (maakt of breekt de brug zoals we weten) stroomt de zachtere lucht weer binnen en dat lijkt de voorbode te zijn van een mild zuidwestelijk weerregime met verder oplopende temperaturen.
De instroom van die zachtere lucht gaat dus gepaard met wat winterse neerslag richting de zaterdag.
Vooral later op zaterdag bereikt ons de vertrouwde zeelucht weer en kan het al 8 graden worden zondag.
Voorzichtig kunnen we dus nu al concluderen dat Koning Winter er niet voor half januari aan te pas komt.
Zo nu en dan hebben we te maken met wat onschuldige speldenprikjes van de winter, maar van serieuze doorzettende koude lijkt de komende tien dagen nog geen sprake te zijn. Met al een te zachte december op het pleit en de huidige milde vooruitzichten ligt 'de grote winter' van 2017 dus (nog) niet echt in 't verschiet.