Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Verdachte weet van niks, maar aanvaardt werkstraf

SOMMELSDIJK - Een 25-jarige inwoner van Sommelsdijk is tot veertig uur werkstraf veroordeeld omdat hij doorreed na een nachtelijke aanrijding en vervolgens een valse aangifte indiende van diefstal van zijn auto.

De verdachte zei zich niets te herinneren van de gebeurtenissen in augustus 2015, die door de eigenaar van de andere auto tot in detail werden beschreven. Die man wilde net zijn vriendin afzetten toen zijn geparkeerde auto op de Ring in Middelharnis 's nacht om half vier werd geschampt door een weggebruiker die doorreed. De gedupeerde zette de achtervolging in en uiteindelijk stopte de andere auto. De chauffeur bood honderd euro aan als schadevergoeding, maar toen de andere partij liet weten de politie erbij te halen, reed de chauffeur hard achteruit, ramde een verkeersbord en verdween in de nacht. Het kenteken werd wel genoteerd en zo kwam de politie uit bij de Sommelsdijker. Die deed de andere dag aangifte van diefstal van zijn auto. Een paar uur later trok hij die weer in, omdat hij zijn auto had gevonden.

"Ik weet niets van die aanrijding en de gebeurtenissen daarna", zei de verdachte deze week tegen de politierechter. Wat de man zich vreemd genoeg wel wist te herinneren, was een incident pal voor de aanrijding. "Ik moest uitwijken voor een tegenligger en raakte rechts een paaltje." De rechter maakte duidelijk niets van dit verhaal te geloven. "Uw spiegel was naar voren geklapt. Dat kan alleen als je achteruit ergens tegenaan rijdt. Het kapje van die spiegel is bovendien teruggevonden bij de plek waar uw auto staande werd gehouden door de andere automobilist."

"Ik moet zeggen dat het allemaal wel plausibel klinkt, maar voor mij is alles een waas", aldus de verdachte, werkzaam in de horeca.

De officier van justitie achtte aanrijding en valse aangifte bewezen en eiste veertig uur werkstraf. De rechter was het hiermee eens en legde die straf op aan de verdachte, die daarna zei: "Ik aanvaard de consequenties." (Persbureau Cerberus)