Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Eén van Goerees schuren door de wind geveld

Een van Goerees oude schuren, eigendom van de wed. K. van der Wende en staand aan de Molenstraat, bleek dermate door de tand des tijds te zijn aangeknaagd dat maandagavond zelfs de streling van windkracht 7 haar teveel werd en haar dakspanten het begaven. Het dak stortte over een grote lengte in en de voorgevel van de schuur helde vervaarlijk over naar de straat zodat er een stut moest worden aangebracht om het ouwetje zo te steunen dat ze het nog net overheid houdt.

En zo staat het officieel 'beschermde monument' nu al enkele dagen. Het mag omdat het die status draagt niet verder worden geslecht dan op gezag van de Rijksdienst voor Monumentenzorg, die er nog geen uitspraak over heeft gedaan. In afwachting daarvan is de Molenstraat afgezet voor het verkeer, zodat dat niet door neerstortend hout kan worden getroffen. De schuur staat – met enkele anderen – in het gebied waarvoor het gemeentebestuur een saneringsplan overweegt. De Stichting Goereese Gemeenschap die de schuren aan het hart koestert is daarin de opponent van het gemeentebestuur, deze Stichting wil de schuren behouden en ze een andere bestemming geven, maar de eigenaren van de schuren lijken daar weinig waardering voor te hebben.

"Daar staat nou het resultaat van het gepraat van de Stichting Goereese Gemeenschap…", foeterde dinsdagmorgen Krijn van der Wende aan de voet van de bouwval.

De ouderdom van de schuur is moeilijk te raden maar men mag die gerust op enkele eeuwen stellen. Hij is destijds opgetrokken van scheepshout dat wellicht aan het strand werd gevonden, in de planken zijn ook gaten van nagels en bouten zien. De schuur wordt al geruime tijd nier meer gebruikt en dat heeft volgens dhr. V.d. Wende het aftakelingsproces bevorderd. Wanneer er in een schuur producten – vooral hooi en stro – zijn opgeslagen dan neemt dat veel van het aanwezige vocht in zich op. Nu dat niet het geval nam het hout van de schuur dat vocht op waardoor het sneller verrotte. Maandagavond rond zes uur zakte de oude schuur hulpeloos in elkaar…, als enige of als eerste?

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 23 december 1971.