Winterweer blijft afwezig tot na Driekoningen

Het te verwachten weer geschiedt voornamelijk aan de hand van weerkaarten: dat moge bekend zijn. Feit is dat deze computerkaarten steeds geavanceerder worden en ook fijnmaziger, zodat als het ware het weer op de vierkante kilometer bekeken kan worden. Toch blijft de atmosfeer grillig en daardoor vaak nog onvoorspelbaar. Geen enkele weerkaart is daardoor helemaal 'waterdicht'. Wanneer de weerkaarten het dus soms toch nog grandioos laten afweten, valt terug te grijpen naar de zogenaamde kalendergebonden weersverschijnselen, ook wel singulariteiten genoemd.

Bepaalde weertypen hebben een uitgesproken voorkeur zich juist voor te doen in bepaalde perioden van het jaar. Bekendste (beruchtste misschien wel) fenomeen is misschien nog wel de periode van de IJsheiligen (11-15 mei). Het is gebleken dat er juist in deze periode rond half mei doorgaans koude nachten optreden met flinke nachtvorst. Vaak gaat die vlieger op, maar regelmatig ook niet. In 1998 was het zelfs tropisch warm in de ijsheiligentijd met top maxima tot wel 30 graden bij Goedereede.
Het meest uitgesproken voorbeeld is misschien wel de 'kerstdepressie' (Weihnachtstauwetter in Duitsland) die ook dit jaar weer pontificaal prijkte op de klassieke West-Europese weerkaart.

Bijna altijd volgde er kerstdooi rond 24-25 december, nadat de voorgaande periode in december duurvorst opleverde. Dus ten aanzien van een verwachting voor de middellange termijn, die bijvoorbeeld op een koude tiende december moet worden gegeven, kan de schrandere meteoroloog hiermee al een beetje rekening houden en dus voorzichtig aankondigen dat de kou over twee weken waarschijnlijk zal minderen. Deze keer was er dus niet eens sprake van een koud voortraject, maar toch was er een uitgesproken situatie met een klassieke 'kerstdepressie' op het pleit. De afgelopen periode (en ook de komende tijd) zagen/zien we steeds dat zeer koude lucht via de VS in Amerika bij Newfoundland de Atlantische Oceaan opstroomde/opstroomt. Daardoor werden/worden die megadepressies gevormd vanwege de verschillen in temperatuur tussen de ijskoude lucht en het relatief warme zeewater.

Tot in de eerste januariweek blijft het overigens wisselvallig, windrijk en veelal te zacht op de Eilanden. De komende dagen is het juist wat 'koeler' met enkele, soms winters getinte buien (stofhagel). Tegen de jaarwisseling wordt het alweer zachter. Pas rond Driekoningen kan worden bekeken of er nog serieus winterweer zit aan te komen in de rest van de louwmaand.