Mobiele telefoons

"Mobiele telefoons blijven ergernis nummer één, stelde Arib. Bijna elke dag krijgt ze e-mails van mensen die zich eraan storen, zei ze. „Een beetje terughoudendheid kan geen kwaad." (Reformatorisch Dagblad, 21-12-2017). De mobiele telefoon of beter gezegd de smartphone heeft de laatste paar jaar het publieke domein veroverd. Vrijwel overal kom je mensen tegen die bezig zijn met een smartphone. Sociale media zetten onmiskenbaar een stempel op onze samenleving. De voorzitter van de Tweede Kamer wees erop dat enige terughoudendheid geen kwaad kan. Laten we daarover eens iets opschrijven.

In de eerste plaats is de smartphone vrijwel overal zeer nadrukkelijk aanwezig. In winkels, op straat en overal zie je mensen met dopjes in hun oren. In de wachtkamer bij de dokter zijn ook allerlei mensen met hun smartphone bezig. Er wordt geappt, er worden filmpjes bekeken en er wordt muziek geluisterd. Het lijkt wel als of het een soort levensbehoefte is geworden van de mensen om bezig te zijn met hun smartphone. Zelfs bij onderlinge gesprekken kan het zomaar gebeuren dat iemand tijdens het gesprek zijn smartphone tevoorschijn haalt en zit te kijken naar berichten. De smartphone is een van de meest ingrijpende technische ontwikkelingen van de achterliggende jaren. Het domineert vrijwel het gehele leven. Ook in onze gezindte.

In de tweede plaats roept dit intensieve gebruik van de smartphone ook vragen op. De smartphone is natuurlijk een stukje techniek. Het gaat om een apparaat wat gemaakt is met de bedoeling om contacten te maken en informatie te krijgen. De smartphone gaat echter veel verder. Smartphone is eigenlijk een toegangspoort tot de hele wereld. Deels gaat het natuurlijk om goede toepassingen. We kunnen onze financiën regelen via de smartphone. We kunnen de krant lezen via de smartphone. Er zijn echter ook toepassingen die minder goed zijn. Gokken is ook mogelijk via de smartphone. En pornografie is ook heel makkelijk bereikbaar via de smartphone. Het is een televisie op zakformaat. Het gebruik van de smartphone heeft voor een heleboel jonge mensen een verslavende werking. En het is daarom goed dat er regels worden gesteld aan het gebruik van dit apparaat.

In de derde plaats moeten we ons wel de vraag stellen of smartphone en de sociale media nu eigenlijk zoveel toevoegen aan ons leven. Het gaat natuurlijk bij de sociale media vaak over zeer oppervlakkige contacten. Ook het steeds weer lezen van berichten en het bekijken van filmpjes voegt niet veel aan onze kennis toe. Bovendien is het lezen van een goed boek voor een heleboel jongeren inmiddels een vergeten zaak. Door de sociale media en de smartphone staat de hele leescultuur onder zware druk. En kennelijk geldt dat voor de gehele samenleving. Het is goed dat mensen blijk geven aan hun zorg omtrent dit intensieve gebruik van de smartphone. Het heeft ons denk ik wel iets te zeggen als er dagelijks e-mails binnenkomen bij de voorzitter van de Tweede Kamer over dit intensieve gebruik door kamerleden. Er liggen hier bedreigingen die we uitermate ernstig moeten nemen. Het is daarom goed dat de voorzitter van de Tweede Kamer nog eens opnieuw op matiging aandringt.

Wij zijn mensen die op reis zijn naar de eeuwigheid. En het natuurlijk moeten wij hier op aarde onze taak vervullen. En vanzelf is een goed gebruik van de smartphone mogelijk. Maar er is ook een andere kant. Het apparaat kan ons zo in zijn greep krijgen dat er geen oog meer is voor de dingen waar het nu werkelijk op aankomt. En daarom is een waarschuwing tegen overbodig gebruik beslist niet misplaatst. Ook niet voor onze gezindte waar er ook heel veel jongeren zijn die in de ban zijn geraakt van dit apparaat. Laten we proberen de tijden te verstaan.