Winkelend publiek op D'n Diek.
Winkelend publiek op D'n Diek. Foto:

Mysteryshoppers missen samenhang in winkelcentrum

MIDDELHARNIS - De RetailAcademie heeft in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee en de Bedrijfsinvesteringzone (BIZ) onderzoek gedaan naar de verschillende winkelkernen op het eiland. Dat zijn de winkelcentra van Middelharnis, Ouddorp en Oude-Tonge. Een korte samenvatting van het rapport, gefocust op Middelharnis. Verderop in deze krant geven winkeliers hun mening over het rapport, ook de voorzitter van de winkeliersvereniging komt aan het woord.

Door Erwin Guijt

Het onderzoek is uitgevoerd door middel van de zogenaamde 'mysteryshoppers'. Zij zijn getraind om zich voor te doen als potentiële klant, om zo te ervaren hoe het winkelcentra op hen overkomt, hoe goed ze geholpen worden in de verschillende winkels en of het het personeel lukt om de oorzaak van hun bezoek te achterhalen. Daarnaast kijken ze naar de parkeergelegenheid, openbare voorzieningen, verleende gastvrijheid, het assortiment en de algemene winkelbeleving.

Gematigd negatief

De algemene indruk van het winkelcentrum van Middelharnis was gematigd negatief. Dit komt voornamelijk door de lengte van de dijk, waardoor men te ver moet lopen. Daarnaast ontbreekt de samenhang; het geheel functioneert niet als één winkelcentrum. Veel shoppers hadden dan ook moeite met het vinden van de winkels. Inmiddels is er daarom actie ondernomen en is er een plattegrond geplaatst. Ook de beide andere winkelcentra hadden wat problemen op dit gebied; bij het winkelcentrum in Ouddorp was het de onderzoekers niet duidelijk waar de grenzen van het winkelcentrum waren, terwijl in Oude-Tonge tevergeefs gezocht is naar een duidelijk centraal punt.

Lees meer op pagina 9-11.