Afbeelding
Foto:

Stip en schaduw

Wat is dat toch met die stip op de horizon? Die stip valt onder dezelfde categorie als 'over je schaduw heen stappen'. Waarschijnlijk zijn de meesten van u nu nog niet wijzer geworden. Maar ik zal u uit de droom helpen. Bovengenoemde uitdrukkingen komen we als 'krantenmens' tijdens toespraken van bestuurders regelmatig tegen. En dit is niet iets van het afgelopen jaar. In 2005 kon ik er al een optekenen uit de mond van een burgemeester die zijn gehoor opriep zich allemaal te richten op 'de stip op de horizon'. In de tussenliggende jaren heb ik dit regelmatig gehoord. Iets minder, maar ook veelgebruikt, is de term 'we moeten over onze schaduw heen stappen'.

Natuurlijk hebben we het als collega's op het redactiekantoor hier regelmatig over. In het begin stuurde ik nog een appje als één van deze termen weer was gevallen naar mijn collega. Maar daar ben ik maar mee gestopt. Het zijn ook uitdrukkingen die vanwege hun te pas en onpas gebruik nauwelijks enige waarde meer hebben. Ergens schreef iemand dat de oproep om zich te richten op een 'stip op de horizon' wel getuigt van een beperkt blikveld. Daar heeft hij gelijk in, want die horizon is zo oneindig veel breder. Ruimte genoeg voor veel stippen.

Zo min we in staat zijn om een stip op de horizon te zetten, lukt het ook niet om over 'je schaduw heen te stappen' en dat laatste weet ik zeker, want vroeger heb ik dit heel wat keren tevergeefs geprobeerd. Zullen we voor het nieuwe jaar afspreken dat we die termen niet meer gebruiken? Ze zijn onmogelijk. Met of zonder stip: de horizon komt nooit dichterbij en uw schaduw blijft u achtervolgen. We wachten de nieuwjaarstoespraken af.