Met raad en daad

Oudejaarslied

Wie schreef toch dat lied 'Uren, dagen, maanden, jaren?'

De oorspronkelijke tekst is van Rhijnvis Feith en de muziek van A. Albert.

Zacht eitje

Hoe zit 't eigenlijk met die aanbevelingen om een ei - in verband met het risico van de salmonellabacterie - langer te koken dan die drie à vijf minuten welke gebruikelijk waren als kooktijd voor een smakelijk zacht eitje? Kunnen we ons weer eens aan die korte kooktijd houden om niet steeds weer een min of meer hard of groen gekookt exemplaar voorgeschoteld te krijgen?

De laatste tijd horen wij minder van salmonella infecties, dank zij verscheidene hygiënische maatregelen die de goede bedrijven hebben getroffen. Talloze mensen eten nu weer een zacht gekookt eitje zonder dat zij hierdoor ziek worden. Dit betekent dat de kippen van vele leveranciers vrij zijn van de salmonella, of dat de concentratie van bacteriën dermate klein is dat zij er geen last van hebben. Bovendien hebben gezonde mensen wel een goede weerstand tegen allerlei infecties. Onze medisch adviseur is daarom van mening dat het nu geen kwaad kan om van een zacht gekookt eitje te genieten, maar wij tekenen daar wel bij aan dat mensen uit de risicogroepen, zoals bejaarden, zieken, zwakken en zwangeren, hun eieren beter wat langer kunnen koken en dan afhankelijk van de grootte 5 à 6 minuten.

Ouderwetse linzensoep

Je ziet weer echte linzen in de winkels. Kent u een goed recept voor die dikke linzensoep uit (over)grootmoeders tijd?

Laat 100 gram linzen vier uur in ruim water weken en zet ze op met dat weekwater, zodat u twee liter aan de kook krijgt. Na een uur snijdt u 250 gram aardappelen fijn en voegt die met 2 laurierblaadjes, een stukje foelie en wat tijm toe. Laat dat samen een half uur zachtjes doorkoken. Fruit inmiddels een gesneden ui en een in ringen gesneden prei in boter goudgeel. Laat 50 g zilvervliesrijst even meebakken. Zeef dan de soep boven een pan en druk de linzen en aardappelen door de zeef. Kook alles tezamen op een laag vuur tot de rijst goed gaar is, wat circa een half uur zal vergen. Roer er daarna 100 g geraspte oude kaas doorheen en maak de soep af met wat fijn gehakte peterselie, zout en peper naar smaak, maar laat die heerlijke linzensoep niet meer koken. Houd haar wel goed warm tot u haar opdient.

Long of lever?

Kan in de longen of lever ook kanker ontstaan, of zijn dat uitzaaiingen naar deze organen?

Kanker is een ongeremde groei van bepaalde cellen in het lichaam. Die groei kan in elk orgaan beginnen en dan spreekt men van een primair carcinoom. Soms kunnen cellen van zo'n primair carcinoom zich via het bloed, of de lymfe, naar andere organen verplaatsen en dat noemt men uitzaaiingen. Zowel in de lever als in de longen kan een primair carcinoom ontstaan, maar vooral in deze beide organen komen vaak uitzaaiingen voor.