Afbeelding
Foto:

Laat de kinderen tot Mij komen

'Laat de kinderen tot Mij komen', van Matthew Henry is ook vertaald door dhr. N.A. Eikelenboom. Den Hertog heeft het boekje in klein formaat uitgegeven onder het ISBN nr. 9.789. 033.128.653. De prijs is € 9,90.

De omslag van dit boekje laat zien hoe het avondgebed gedaan wordt, een schilderij van P.E. Frère, 1857 (een detail). In het Engels verscheen dit boekje al in 1811.

De preek uit Markus 10:16: 'En Hij omving hen met Zijn armen, en de handen op hen gelegd hebbende, zegende Hij dezelve', heeft Henry gehouden op 6 maart 1713. In deze dienst werd de Heilige Doop bediend. Matthew Henry was toen predikant in Londen. Het is de verkondiging van de goedgunstigheid die Christus heeft ten opzichte van de kleine kinderen die tot Hem werden gebracht. Christus is het middelpunt in de preek, maar ook de ouders en de kinderen krijgen een ruime plaats toebedeeld. Juist jonge mensen en kinderen werden door hem met bewogenheid aangespoord om het ene nodige te zoeken. In de toepassing van zijn preek begint hij met een eenvoudig woord tot de kinderen, die toen onder zijn gehoor waren. Natuurlijk ging hij ook de ouders niet voorbij, die een grote verantwoordelijkheid hebben om hen in de vreze des Heeren op te voeden. Hij bemoedigt hen zelf bij dit vaak moeilijke werk, ook als kinderen soms andere wegen ingaan. Verder ontbreekt de troost niet wanneer ouders een kind door de dood moeten missen. Zelf verloor Henry drie dochters op jonge leeftijd. Hij geeft antwoord op de vraag hoe het zal zijn met de kinderen die worden weggenomen van de ouders. 'Leg die dingen altijd in de hand des Heeren'. Deze preek is, om de overzichtelijkheid te bevorderen, voorzien van tussenkopjes. Dit boekje is een oproep om het leven hier op aarde te besteden in het dienen van God en het verheerlijken van Hem.

Een boekje niet alleen om zelf te bezitten, maar ook om cadeau te geven aan ouders die hun kindje ten doop houden. Een bijzonder waardevol boekje. Neem, lees en geef door!