Afbeelding
Foto:

Sfeervol kerstconcert van Fiori Musicali in de Toren

GOEDEREEDE – Het kerstconcert van Fiori Musicali in de Toren van Goedereede is een traditie van meer dan tien jaar oud. Dit jaar zet het koor die traditie voort met een concert waarin werken klinken van John Rutter, Francis Poulenc en Arvo Pärt. Daarnaast strooit Fiori een aantal carols door het programma. Het publiek kan op zaterdag 23 december een sfeervol geheel verwachten.

Door Kees van Rixoort

De kerstconcerten in de Toren van Goedereede trekken altijd veel publiek. Zo veel, dat Fiori het programma twee keer ten gehore brengt: om 19.00 uur en om 21.00 uur. De Toren kan immers per keer niet meer dan ongeveer tachtig mensen herbergen om van de muziek te genieten. Voor de gelegenheid is deze eeuwenoude 'concertzaal' aangekleed in kerstsferen. Een concert bij kaarslicht, kerstgroen en andere feestelijke versieringen, wat wil je nog meer, zo vlak voor de kerstdagen. En dat onder het genot van een kop warme chocolademelk of een glas glühwein, wat in de onverwarmde Toren overigens geen overbodige luxe is. Warme kleding of een deken evenmin.

Echter: de muziek die Fiori Musicali gaat uitvoeren is ook verwarmend. Hartverwarmend. Dat geldt zeker voor Magnificat van John Rutter, een heel toegankelijk en bij tijd en wijle swingend stuk in zeven delen, met begeleiding van pianist Sietse van Wijgerden, tevens dirigent van het koor. Magnificat is de lofzang van Maria, waarin bruisende en beschouwende passages elkaar afwisselen.

Van de lichtvoetige en melodieuze Francis Poulenc zingt Fiori het motet O Magnum Mysterium. Het is een transparant en spannend stuk, waarin het koor het publiek meeneemt in de sfeer van 'het grote mysterie'.

De Estse componist Arco Pärt heeft een bijzondere carrière achter de rug. Na een persoonlijke en professionele crisis en zijn toetreding tot de Russisch-orthodoxe kerk zette hij het componeren van atonale en seriële muziek opzij en ging hij bijvoorbeeld gregoriaanse melodieën in zijn composities verwerken. Van deze muziek, die in kerken en kathedralen zo goed tot zijn recht komt, zingt Fiori O Morgenstern, waarin de symboliek van de geboorte naar voren komt.

Tot slot bevat het kerstconcert in de Toren een aantal herkenbare Engelse carols.

Kaarten

Kaarten voor de concerten op 23 december zijn te koop via de website van Fiori: www.fiori-musicali.nl. Ze kosten 12,50 euro. Bezoekers tot 18 jaar betalen 7,50 euro en kinderen die op schoot kunnen zitten mogen gratis naar binnen.

<kader> Plaats voor nieuwe leden

Christelijk Kamerkoor Fiori Musicali is een relatief jong kamerkoor dat al bijna 15 jaar laat horen dat goede amateurs tot een mooi resultaat in staat zijn. "Een klein ensemble met een grote klank." Met 16 tot 20 stemmen trekt Fiori Musicali meerdere keren per jaar een groot aantal bezoekers naar de diverse concerten. Op dit moment heeft het koor plaats voor nieuwe leden: tenoren, bassen en een alt.

<kader> Korting voor lezers Eilanden-Nieuws

€ 2,50 korting op de reguliere prijs tegen inlevering van deze bon.

Naam:
Adres:
Woonplaats: