Prettige feestdagen?

Het zal u niet ontgaan zijn dat de dagen weer korter worden en het al vroeg donker is. De mensen kruipen bij de kachel en op straat duiken we diep weg in onze kraag en haasten ons naar huis op zoek naar warmte. Verlichting zorgt voor gezelligheid in de huizen, iedereen is veel meer gericht op binnen dan in de zomerperiode. Helaas brengt deze tijd van het jaar, waarin we vooral bezig zijn met de feestdagen en huiselijkheid, ook met zich mee dat er meer wordt ingebroken.

Het Donkere Dagen Offensief (DDO) is weer begonnen en de buurtpreventieteams maken hun rondes door de dorpen. Zoals elk jaar zien we dat in de donkere maanden het aantal inbraken en diefstallen stijgt. Enigszins trots kan ik zeggen dat we ten opzichte van vorige jaren een daling zien van de cijfers. Een trend die jaren geleden is doorbroken, dat komt vooral door de inzet van de buurtpreventie en alle preventieve acties die we als politie samen met burgers en de gemeente uitvoeren. Deelnemers van GOalert hebben hier ook hun bijdrage aan geleverd en zo zijn er nog veel meer initiatieven die ervoor zorgen dat Goeree-Overflakkee steeds veiliger wordt.

Maar het is nooit veilig genoeg, vinden wij. Daarom daag ik u uit om eens kritisch naar uw eigen woning te kijken. Probeer eens objectief te zijn en te bedenken waar u zou inbreken in uw eigen woning. Is dat wc-raampje echt te klein om door te kruipen? Zijn de sloten op het raam aan de voorkant wel afdoende? En als ik nu eens op uw kliko klim, kan ik dan niet heel simpel via de bijkeuken bij het raam komen op de eerste verdieping? Zomaar wat voorbeelden van mogelijkheden waardoor inbrekers snel binnen zijn.

Kijk ook kritisch naar de verlichting aan en om uw huis. Doet uw buitenlamp het nog en hoe is het gesteld met de verlichting in de straat of in de brandgangen? Is de openbare verlichting niet afdoende? Meld dit dan bij de gemeente of woningbouw, zodat zij hier mee aan de slag kunnen. Uiteraard weet ik wel dat 100 procent veiligheid niet gaat lukken. Maar laten we met elkaar proberen dit zo dicht mogelijk te benaderen. Overweeg eens lid te worden van de buurtpreventie, of meld u in ieder geval aan bij GOalert voor de Whatsapp-buurtpreventie en draag zo uw steentje bij aan veiligheid. Op de website van de gemeente staat hierover meer uitleg. Meer weten over het voorkomen van een inbraak? Op www.politie.nl/themas/woninginbraak.html vindt u alles met betrekking tot woninginbraken en tips om uw woning en buurt veiliger te maken.

Ik wens u namens de politie alvast prettige feestdagen.