Gürol Üstün (links) en Lesly Wolters zijn nauw betrokken bij de organisatie van Energy Island.
Gürol Üstün (links) en Lesly Wolters zijn nauw betrokken bij de organisatie van Energy Island. Foto:

Een 'positieve uitdaging' voor De Staver

December is doorgaans een drukke maand voor de mensen van De Staver in Sommelsdijk. Maar deze december spant de kroon, want a.s. weekend wordt er de manifestatie Energy Island gehouden. Lesly Wolters, directeur van SRGO (waar De Staver onder valt) en Gürol Üstün, de locatiemanager, zijn blij en trots dat ze een bijdrage kunnen leveren aan het evenement.

Uit het gesprek met de heren Wolters en Üstün blijkt dat 'duurzaamheid' hoog in het vaandel staat van SRGO en De Staver. En dat is één van de redenen dat ze samen met de gemeente dit evenement kunnen organiseren. "Wij zien er naar uit om deze beurs te faciliteren", aldus Lesly Wolters. Hij verzekert dat men bij De Staver en ook de andere accommodaties die onder de SRGO vallen, er alles aan doet om de exploitatie zo duurzaam mogelijk te houden. "Daarom past Energy Island goed binnen De Staver als accommodatie in het centrum van het eiland".

Uitdaging

Gürol Üstün is als locatiemanager nauw betrokken bij de praktische organisatie van Energy Island en hij verzekert dat dit een flinke klus is geworden, maar wel "een positieve uitdaging" voor De Staver. De voorbereidingen voor Energy Island zijn begin dit jaar al begonnen en in de tussentijd is er veel werk verzet. Gürol is blij dat er nauw kon worden samengewerkt met de gemeente, want voor een relatief kleine organisatie als De Staver is dit wel intensief.

Het heeft veel inventiviteit gekost om de ruimte van De Staver geschikt te maken voor het evenement. Gürol legt uit dat er donderdagavond eerst een symposium van Paulina.nu in het Prieel van De Staver is en de dag erop moet alles weer gereedgemaakt worden voor het openingscongres Energy Island, dat ook in het Prieel wordt gehouden. Na deze symposia moet het Prieel weer gereedgemaakt worden voor het kidsplein, dat zaterdag geopend is en waar kinderen aan allerlei activiteiten mee kunnen doen.

Duurzame stands

De overige ruimte in en rondom De Staver wordt ingenomen door de consumentenbeurs. Het publiek kan hier terecht om zich uitgebreid te laten voorlichten over duurzaamheid, of het nu gaat om gezondheid, voeding, energie, mobiliteit of wonen, het is te vinden tijdens deze beurs. Trots is men bij De Staver op het gebruik van duurzaam standmateriaal. De stands van alle deelnemers zijn gebouwd van kunststofmateriaal, bedrukt met logo's en reclame-uitingen van de standhouders. Na gebruik kunnen deze stands, die eenvoudig te monteren en demonteren zijn, worden meegenomen en eventueel nog een keer worden gebruikt.
Duurzaam zijn ook de lunches, de hapjes die geserveerd worden, evenals het bestek en de bordjes, deze zijn van duurzaam materiaal, dat weliswaar eenmalig gebruikt wordt, maar uitstekend recyclebaar is. Duurzaam zijn ook de koffie en sapjes die geschonken worden. Men probeert zoveel mogelijk streekproducten tijdens Energy Island te gebruiken, een streven dat De Staver zoveel mogelijk in haar bedrijfsvoering gebruikt.

Zowel Lesly Wolters als Gürol Üstün kijken uit naar het evenement van vrijdag en zaterdag. Ze weten dat het voor hun team een grote klus is, maar ze weten dat het ook een 'visitekaartje' is voor SRGO en De Staver, want veel vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties zullen het evenement bezoeken.